Forslag til menyer for langsom vektreduksjon

Her er tre eksempler på dagsmenyer for deg som vil ned i vekt. De gir i gjennomsnitt rundt 1500 kcal.

Ørret med grønnsaker

 Foto: Norwegian Seafood Export Council. www.seafood.no, Håkon Messel

Det betyr at de fleste vil gå langsomt ned i vekt dersom de holder seg til dagsmenyene. Hvor mange kilo du går ned, vil variere med om du er mann eller kvinne, stor eller liten og om du beveger deg mye eller lite.

 Meny 1Meny 2Meny 3
Frokost

1 skive grovt brød med mager leverpostei
1 skive grovt brød med lettsyltetøy
1 glass skummet melk

1 skive grovt brød med kalverull og
agurk
1 knekkebrød med
halvfet gulost
1 glass skummet
melk
1 skive grovt brød med
halvfet brunost
1 skive grovt brød med
makrell i tomat
1 glass skummet melk
Mellommåltid1 banan1 kålrotskive1 gulrot
Lunsj

½ grovt rundstykke med kokt skinke og agurk
½ grovt rundstykke med halvfet gulost og tomat
1 glass appelsinjuice

½ grovt rundstykke
med syltetøy
½ grovt rundstykke
med kokt skinke
1 glass
appelsinjuice
½ grovt rundstykke
med kokt skinke og
agurk
½ grovt rundstykke
med syltetøy
1 glass appelsinjuice
Mellommåltid

1 dl fruktyoughurt
1 pære

1 eple

1 banan
1 dl fruktyoguhurt

MiddagFiskepanne med
poteter

Pasta med
kjøttsaus
Salat

Gratinerte grønnsaker
2 skiver grovt brød
eller flatbrød
Tomatsalat
Kveldsmat

1 knekkebrød med leverpostei og agurk
1 gulrot
1 glass skummet melk

Tran

1 knekkebrød med
halvfet brunost
1 glass
appelsinjuice

Tran

1 knekkebrød
medleverpostei og agurk
1 glass skummet
melk

Tran

Fargerik fiskepanne (4 porsjoner)

1-2 ss olje
2 store løk
1-2 ts karri
1 gulrot
1 liten bit sellerirot
1 ts salt
1 krm pepper
1 boks knuste tomater
1-2 hvitløksbåter
1 dl chilisaus
1 dl lettmelk
600 g fiksefilet

Finhakk løken og la den surre blank i oljen. Dryss på karrien og la den surre i noen sekunder. Skell gulrot og selleri. Skjær begge deler i små terninger og ha dem sammen med løken. Ha i salt, pepper og eventuelt finhakket hvitløk. La blandingen surre godt sammen. Bland i tomater, chilisaus og litt melk. La sausen småkoke cirka 10 minutter. Smak til. Skjær fiskefileten fri for bein og del den i store stykker. Legg dem i sausen og la retten trekke middels varme til fisken er kokt. Server poteter eller ris til.

Fullkornspasta med kjøttsaus (4 porsjoner)

Kjøttsaus
1 stor løk
2 ss olje eller myk margarin
300 g kjøttdeig
1 stor potet
1 gulrot
1 bit sellerirot
1 liten boks tomatpuré (75 g)
1 boks knuste tomater
1 dl buljong (vann + terning)
½ ts oregano
Salt og pepper
½ ts sukker
1 dl lettmelk
Hakket persille

Start med sausen: Hakk løken og la den surre blank i olje eller margarin. Ha i kjøttdeigen og gni den godt ut med en sleiv til den gryner seg til. Skrell potet, gulrot og selleri. Skjær alt i små terninger eller riv potet og grønnsaker på råkostjern. Bland alt godt sammen med kjøttdeigen og la det surre noen minutter. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, buljong av vann og terning, salt og krydder. La sausen småkoke uten lokk mens pastaen koker.

Fullkornspasta: Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Sil vannet godt av og ha pastaen tilbake i kjelen sammen med en spiseskje olje.

Til slutt gjøres sausen ferdig. Bland melk og hakket persille i kjøttsausen og smak til med litt sukker. Server sausen rykende varm ved siden av pastaen. Sett en bolle med revet ost på bordet.

Gratinerte grønnsaker (4 porsjoner)

1 kg halvkokte grønnsaker, for eksempel blomkålbuketter, brokkoli og gulrøtter i biter

Saus
3 ss maragrin
3 ss hvetemel
6 dl lettmelk
Salt og pepper
2 dl halvfet revet ost

Legg de halvkokte grønnsakene i en smurt ildfast form eller i porsjonsformer. Smelt margarinen til sausen. Rør i melet og spe med melk, litt om gangen. Rør sausen glatt mellom hver speing. La suasen småkoke i cirka 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Bland i halvparten av osten og fordel sausen over grønnsakene. Dryss resten av osten på toppen. Gratiner retten midt i stekeovnen ved 200 °C i 15 – 20 minutter, eller til den har fått gyllenbrun farge. Server fersk brød og tomatsalat til.