Hvorfor skal jeg spise mindre transfett?

Inntak av transfettsyrer øker risikoen for hjerteinfarkt. Det er også sannsynlig at inntak av transfettsyrer kan øke risikoen for metabolsk syndrom og type 2-diabetes.

En stabel med kjeks på hvit bakgrunn.

Kjeks kan inneholde transfett.Foto: iStockphoto

Både transfettsyrer og mettede fettsyrer har ugunstige effekter på blodlipidene. Transfett øker, i likhet med mettet fett, det såkalt dårlige LDL-kolesterolet i blodet. Dette øker risikoen for hjertesykdom. I tillegg så senker transfett det gode HDL-kolesterolet. Dette kan øke faren for hjertesykdom ytterligere.

Norske helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon anbefaler at inntaket av transfettsyrer begrenses mest mulig og at det ikke overstiger 1 prosent av energiinntaket.

Kostens innhold av transfettsyrer har siden 1970-årene minsket fra om lag fire til under en prosent av det totale energiinntaket. Det har dermed minsket til anbefalt nivå.

Ansvarlig: Helsedirektoratet Kontakt: 810 200 50
En laksefilet.