Tips til sunne grillmåltider

Med enkle grep gjør du grillmåltidene sunne og velsmakende. Her deler Ingrid Espelid Hovig noen av sine gode tips og oppskrifter.

Grillet laks med asparges

 Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen, Norwegian Seafood Export Council

- Nøkkelen er å spise variert, sier Espelid Hovig, som anbefaler rikelig med fisk og grønnsaker på grillen.

Her er smarte tips til grillmåltidet:

  • Vær tålmodig når du skal grille med kulll. Vent til grillkullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.
  • Bruk oppskårne rå grønnsaker som ventemat i stedet for pølser. Ha gjerne en dipp til, og kanskje litt grovt brød eller flatbrød. Det er godt å knaske på for både store og små.
  • De fleste grønnsaker egner seg på grillen. Grønnsaker kan grilles hele, i biter på spyd eller pakket inn i smurt aluminiumsfolie. Strø gjerne over litt kakkede krydderurter ved servering, det setter en ekstra spiss på smak og utseende.
  • Fet fisk er fast i kjøttet og egner seg utmerket til grilling. Laks kan grilles både hel (i folie), i skiver og i små stykker på et spyd. Pensle fisken med olje før du legger den på grillen. Husk også å pensle folien, dersom du pakker inn fisken.
  • Det tar litt lenger tid å grille fisken hel, så hvis man er veldig sulten, er det lurt å filetere fisken. Pensle fisken lett med olje slik at skinnet ikke løsner.
  • Hvitt kjøtt, som kylling og kalkun egner seg godt på grillen.
  • Kjøtt bør være romtemperert og ikke komme rett fra kjøleskapet for å få best resultat.
  • Vil du grille pølser, finnes det også varianter med mindre fett og laget av ulike kjøttslag. (Pølser må ikke grilles på for sterk varme. Da sprekker skinnet lett.)
  • Når det er varmt og du vil ha med deg vann, er det lurt å fryse ned tomflasker fylt trekvart opp med vann. Etterfyll litt vann når du tar flasken ut av fryseren og du har deilig kaldt vann lenge. Vann i glass og mugge får en ekstra piff med for eksempel frosne bringebær eller mynte. Isbiter med urter er dekorativt.
  • Se gjerne etter Nøkkelhullet når du handler inn til grillmåltidet, og frukt og grønnsaker hører alltid med.
  • Siden grilling oftest skjer utendørs, ligger det godt til rette for aktiviteter. Hvorfor ikke ta en svingom, et slag badminton eller en runde sisten mens du venter på maten. Fysisk aktivitet gir økt overskudd, og godt humør.