Risikovurdering av magnesium i kosttilskudd

Osmotisk diaré er den mest rapporterte negative helseeffekten av magnesium i kosttilskudd. Det fremgår av en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gjort på oppdrag fra Mattilsynet. Mattilsynet vurderer nasjonale maksimumsgrenser.

Kosttilskudd

Foto: iStockphoto

I påvente av felles maksimumsgrenser for vitaminer og mineraler i kosttilskudd i EU, vurderer Mattilsynet nasjonale maksimumsgrenser for Norge. Risikovurderingen er det vitenskapelige grunnlaget for Mattilsynets vurdering av nasjonale grenser for magnesium.

VKM har vurdert øvre tolerabelt inntaksnivå for magnesium i kosttilskudd, og høyt og lavt inntak av magnesium i den norske befolkningen.

Foreslår øvre tolerabelt inntaksnivå

Øvre tolerabelt inntaksnivå for magnesium i kosttilskudd varierer mellom ulike land. Det amerikanske Institute of Medicine foreslo i 1997 at det øvre tolerable inntaksnivået for voksne bør være 350 mg per dag, basert på det lavest observerte nivået for bieffekter i form av diaré.

VKM har ikke funnet data som tilsier at det er behov for å endre anbefalingen fra Institute of Medicine. VKM foreslår derfor at det øvre tolerable inntaksnivået for magnesium i kosttilskudd til voksne settes til 350 mg per dag.

Tabellen viser øvre tolerable inntaksnivåer (UL) for ulike aldersgrupper.

AldersgruppeUL (mg/dag)
Barn 1-3 år85
Barn 3-10 år120-200
Barn (10-<14 år)280
Barn (14-<18år)280
Voksne (>18 år)350

Lavere inntak enn anbefalt

Magnesium er et mineral som er nødvendig for kroppens stoffskifte, for overføring av nerveimpulser og for at musklene skal fungere normalt. Magnesium dannes ikke i kroppen, og må tilføres gjennom mat og drikke. Magnesium finnes i de fleste matvarer. Brød og kornprodukter, frukt, bær, melk og melkeprodukter, grønnsaker og poteter er gode kilder til magnesium.

Ifølge inntaksberegninger basert på landsomfattende kostholdsundersøkelser i Norge, får en firedel av den voksne befolkningen i seg mindre magnesium enn anbefalt. Det gjelder også andelen av 9-åringer. Blant 13-åringene har så mange som sju av ti et magnesiuminntak under anbefalt nivå.

Inntaket for de ulike aldersgruppene er beregnet på grunnlag av ulike kostholdsundersøkelsesmetoder. En sammenligning av inntaksberegninger på tvers av aldersgruppene kan være misvisende og har en høy grad av usikkerhet.

Risikovurderingen er utarbeidet av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi og ble publisert 05.04.2016.

Gå til vurderingen: Risk assessement of magnesium in food supplements (PDF)

Se også Mattilsynets omtale: Vurdering av magnesium, kalsium og vitamin C i kosttilskudd mottatt fra VKM

Ansvarlig: Vitenskapskomiteen for mattrygghet Kontakt: 21 62 28 00

Mer hos oss

Kosttilskudd

Kapsler med kosttilskudd ligger i en haug.