Mattilsynet har analysert Grandiosa og våre andre mest populære frossenpizzaer
Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer- og tungmetaller i de mest populære frossenpizzaene på markedet. Samtlige produkter inneholder minimalt med tungmetaller og er frie for transfett.
Totalt åtte pizzaer fra Orkla og Dr. Oetker inngikk i analyseprosjektet. Disse var Grandiosa Original, Big One Classic, Ristorante Speciale, Grandiosa Kjøttdeig og Løk, Big One New York Grilled Steak, Take Away Meat Lover by Big One, Ristorante Mozzarella, og Stenovnsbakt Tradizionale Diavola. Resultatene i analyseprosjektet fra 2015 viste at alle pizzaene var frie for transfett. Saltinnholdet i enkelte av pizzaene er også redusert, eksempelvis har saltinnholdet i Grandiosa gått ned fra 1,2 g til 0,9 g pr 100 g pizza siden 1996.
Ubetydelig med tungmetaller
Mattilsynet overvåker også regelmessig innholdet av tungmetaller i næringsmidler. Tungmetaller er eksempler på miljøgifter som kan gi uønskede effekter i mennesker og dyr. I denne analysen ble frossenpizza analysert for innhold av tungmetallene arsen, kadmium og bly. Resultatet viser at produktene inneholder betydelig mindre bly og kadmium enn de grenseverdier som er satt. Foreløpig mangler det grenseverdier for arsen, men resultatene er lavere enn de grenseverdiene som det vurderes å sette for innhold av arsen i ris og risprodukter.
– Tungmetaller følger næringskjeden, og tas opp i både planter, dyr og mennesker. Analysene av disse tungmetallene er gjort som en del av kartleggingen av nivåene i matvarer på det norske markedet. Det er ikke helsefare knyttet til disse lave nivåene i pizzaene, kommenterer Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.
Næringsstoffverdiene inkluderes i Matvaretabellen
Mattilsynet arbeider for å sikre forbrukerne trygg mat og drikke. Kunnskap om det norske matvaremarkedet og overvåking av næringsinnhold og tungmetaller i maten er et viktig ledd i dette arbeidet. Formålet med analyseprosjektet var å innhente næringsstoffverdier for utvalgte pizzaer til Matvaretabellen, og analysere innholdet av tungmetaller i produktene. Næringsstoffverdiene for pizzaene inkluderes i Matvaretabellen.no våren 2016
Analysene av frossenpizza ble utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i 2015 på oppdrag for Mattilsynet.
Tabellen under viser næringsinnholdet for fett, mettet fett, transfett, karbohydrater, protein og salt for utvalgte pizzaer. Til sammenligning viste en undersøkelse av pizza gjennomført i 1996 følgende næringsinnhold: fett (9,6g/100g), mettet fett (4,4g/100g) transfett (0,2g/100g), karbohydrater (21,4g/100g), protein (11,6g/100g) og salt (1g/100g).
Næringsinnhold pr 100 gram matvare
Matvare | Fett (g) | Mettet fett (g) | Transfett (g) | Karbohydrater (g) | Protein (g) | Salt (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Grandiosa Original | 8,6 | 4,7 | 0 | 26 | 12 | 0,9 |
Big One Classic | 6,7 | 3,5 | 0 | 20 | 10 | 1,6 |
Ristorante Speciale | 13 | 4,8 | 0 | 23 | 10 | 1,6 |
Grandiosa Kjøttdeig og løk | 8,7 | 4,3 | 0 | 29 | 11 | 0,9 |
Big One New York Grilled Steak | 8,6 | 3,5 | 0 | 25 | 11 | 1,2 |
Take Away Meat Lover by Big One | 9,1 | 3,9 | 0 | 25 | 12 | 0,8 |
Ristorante Mozzarella | 13 | 4,6 | 0 | 24 | 10 | 1 |
Stenovnsbakt Tradizionale Diavola | 7 | 3 | 0 | 32 | 9,3 | 1,8 |
Mer om:
Matvaretabellen.no
Kostholdsplanleggeren.no
Kontakt:
Pressevakt i Mattilsynet, mobil: 46912910 eller kommunikasjon@mattilsynet.no