Tilsynsresultater

Fortsatt feil å finne i merkingen av melk og melkeprodukter

15.11.2017 I årets merkesjekk har Mattilsynet undersøkt 74 utvalgte melk- og melkeprodukter fra 23 virksomheter. Selv om de fleste merkefeilene er mindre vesentlige, viser funnene at virksomhetene fortsatt har et stykke å gå for å følge kravene til merking.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt og innmat, melk, egg og honning

Kyr på beite

08.11.2017 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2015, viser ingen alvorlige funn i animalske produkter. De fleste funnene er tolket som naturlige og tyder ikke på ulovlig medisinbruk.

Tema: Tilsynsresultater


Stor variasjon i innholdet av miljøgifter i marine oljer

Fiskeoljekapsler på en skje

19.10.2017 En undersøkelse av miljøgifter i ti ulike marine oljer beregnet for humant konsum viser at det er store forskjeller i nivåene i de undersøkte oljene. Én torskeleverolje og én havmusleverolje var over grenseverdi.

Tema: Tilsynsresultater


Mindre antibiotika-resistens i mat og dyr i 2016

28.09.2017 Bruken av antibiotika til dyr og mengden resistente bakterier i mat i Norge er redusert i 2016. Det viser årets NORM-VET rapport, utarbeidet av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. Rapporten som tar for seg bruken av antibiotika i landbruket og bekrefter at det fremdeles er en unikt god status i Norge.

Tema: Smittestoffer


Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet i 2016

06.09.2017 Mattilsynet avdekket i 2016 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Det ble ikke gjort funn av ulovlig genmodifisering i fôr- eller såvarer.

Tema: Genmodifisert mat (GMO)


Stadig bedre resultater fra smilefjesordningen

Mann og kvinne ved et kafébord.

01.09.2017 Etter to fulle runder med smilefjesordningen, og mer enn 15 000 gjennomførte tilsyn, viser tallene at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.

Tema: Tilsynsresultater


Lav helserisiko fra radioaktivitet i mat og drikke

23.08.2017 Helserisikoen ved radioaktivitet i mat og drikke i Norge er lav for de aller fleste, viser en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


Lite radioaktiv forureining i oppdrettslaks

Oppdrettslaks

14.08.2017 Forureininga i oppdrettslaksen er låg og langt under grenseverdien. Nivåa er tilsvarande eller lågare enn i villfisk.

Tema: Tilsynsresultater


Trygge nivåer av plantevernmiddelrester i mat

Frukt og grønnsaker

05.07.2017 Mattilsynets overvåking i 2016 viser at nivået av plantevernmidler i mat generelt er lavt og det er få funn over grenseverdiene. Dette tilsier at maten er trygg å spise. Det har imidlertid vært en økning av antall overskridelser fra 2015 til 2016.

Tema: Tilsynsresultater


Få overskridelser av grenseverdiene for radioaktivitet i norsk mat

Sau som beiter på fjellet

04.07.2017 Overvåkningen som Mattilsynet og Strålevernet gjorde i 2016 viste at kun enkelte prøver av sauekjøtt og én brunost hadde for høye verdier av radioaktivitet.

Tema: Tilsynsresultater