Tilsynsresultater

Undersøkelser av kvikksølv i blåkveite - folk flest kan fortsatt spise blåkveite

En blåkveite

08.03.2018 Folk flest kan fortsatt spise blåkveite uten å bekymre seg for høye konsentrasjoner av kvikksølv. Det er Mattilsynets konklusjon etter at det ble gjennomført omfattende prøvefiske og analyser av 320 blåkveiter fanget i området Lofoten til Øst-Finnmark i 2006. Mattilsynet minner om at gravide og ammende ikke bør spise blåkveite over tre kilo.

Tema: Tilsynsresultater


Maten merkes fremdeles for dårlig

22.02.2018 Fjorårets store sjekk av maten på frokostbordet ga nedslående resultater, og heller ikke i år er det merkbar bedring å spore. – Det er fremdeles urovekkende dårlig merking av maten, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Tema: Merking av mat


Mangelfull merking av næringsinnhold i tex-mex-produkter

Tacoskjell med kjøttdeig og grønnsaker

22.02.2018 Et analyseprosjekt utført på oppdrag for Mattilsynet av tex-mex-mat, viser at fire av åtte analyserte produkter er mangelfullt merket sammenlignet med det analyserte innholdet av næringsstoffer.

Tema: Merking av mat


Flere funn av udeklarert svinekjøtt

Svinekjøtt, svinekjøttdeig, kokt skinke

22.02.2018 Mattilsynet har i nye prøver funnet udeklarert svinekjøtt i 5 produkter på det norske markedet. 3 av produktene hadde små mengder svinekjøtt i seg, noe som tyder på slurv. De andre 2 hadde større mengder, og det mistenker vi å være bevisst kriminalitet.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Fortsatt høyt innhold av akrylamid i enkelte matvarer

22.02.2018 Resultater fra analyser i 2014 viser at flere matvarer fortsatt har høye nivåer av akrylamid. Spesielt gjelder dette ferdigstekt pommes frittes, enkelte chipsprodukter og knekkebrød. Mattilsynet vil følge opp produsentene, og har bestilt en ny risikovurdering om akrylamid i matvarer.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Mange feilaktige ernærings- og helsepåstander i dagligvarer

Et merke der det står:

22.02.2018 Mattilsynet har avdekket mange feil ved bruk av ernærings- og helsepåstander i merking av matvarer som inngår i vårt daglige kosthold.

Tema: Merking av mat


God mathåndtering under sommerfestivaler

22.02.2018 Mattilsynet har i løpet av sommeren 2015 ført tilsyn med matserveringen ved Kongsberg Jazzfestival, Økofestivalen i Sande og Elvefestivalen i Drammen. Forholdene var bra.

Tema: Kjøkkenhygiene


Høye verdier av bly funnet i kvernet kjøtt av elg

22.02.2018 Kjøtt rundt sårkanalen på hjortevilt som er felt med blyammunisjon skal fjernes før viltet går til konsum. Her slurver både jegere og foredlingsbransjen. Mattilsynet har undersøkt blyinnholdet i kvernet elgkjøtt som er til salgs, og krever opprydding.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Serveringssteder i Drammen må følge egne renholdsrutiner

Mattilsynets inspektør sjekker et restaurantkjøkken

22.02.2018 Ett serveringssted fikk pålegg om umiddelbar nedvasking av lokaler og utstyr og fire fikk pålegg om å forbedre rutinene for  renhold og orden da Mattilsynet 26.august 2015 kontrollerte 37 serveringssteder i Drammen sentrum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Endret fettsammensetning i chips

Potetgull med rifler

22.02.2018 Chips har fått et vesentlig lavere innhold av mettet fett, til fordel for enumettet fett. Samtlige produkter er også frie for transfett. Det viser en analyse utført for Mattilsynet.

Tema: Margarin, smør, matolje o.l.