Jeg har hørt at kokt ris som står fremme lager giftstoffer. Stemmer det?

Kokt ris i en grønn bolle

Foto: iStockphoto.com

Det er riktig; du bør ikke oppbevare kokt ris i romtemperatur. Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader) kan naturlig forekommende bakterier av arten Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, vokse og formere seg. Enkelte av dem kan produsere kraftige giftstoffer. Disse giftstoffene er ekstremt stabile, og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres.

Måten kokt ris brukes og håndteres på, gjør at ris ofte er involvert i tilfeller av Bacillus cereus-matforgiftning. Mange koker mer ris enn det som blir spist og lar den bli stående framme på kjøkkenet til senere bruk.

Det beste er om du ikke koker ris i større porsjoner enn det du har bruk for. Dersom du ønsker å ta vare på rester, bør risen nedkjøles så raskt som mulig og oppbevares i kjøleskap.

Bacillus cereus er overalt, i jord og på planter. Ved høsting vil bakterien følge med, og kan regelmessig gjenfinnes i kornprodukter, krydder og grønnsaker.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00