Salmonellasmitte trolig fra restaurant på Gardermoen

Årsaken til at flere personer over hele landet har blitt syke av en sjelden salmonellatype, er med stor sannsynlighet at de har besøkt restauranten Joe & The Juice på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Et par hender blir vasket i en baderomsvask

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er viktig for å forebygge infeksjoner.

Saken er oppdatert 25.9.2017

- Pasientene er bosatt over hele landet, og vi vet at i alle fall syv av åtte som har blitt syke har vært på Oslo Lufthavn og handlet produkter hos Joe & The Juice. Vi har derfor en sterk mistanke at dette var årsaken, uten at vi noen gang kan si dette helt sikkert. Årsaken til at kundene ble syke er heller ikke nødvendigvis en svikt i rutinene hos restauranten, men at restauranten kan ha brukt råvarer som allerede var smittet med salmonella. Det har vi eksempler på at har skjedd tidligere, sier Catherine Svindland, seniorrådgiver seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

Mattilsynet tok før helgen ut prøver ved Joe & The Juice på Oslo Lufthavn Gardermoen, som nå er sendt til Veterinærinstituttet for analyse. I slike saker er det ikke alltid man kan finne smittekilden.

- Det er ikke meldt om nye sykdomstilfeller de siste ukene, og vi tror derfor at det ikke er fare for at flere kan bli smittet. Virksomheten har gjort flere tiltak, som å vaske ned lokalene, og samarbeider med Mattilsynet, sier Svindland.

Folkehelseinstituttet varslet i forrige at de hadde registrert flere personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Alle var antatt smittet i Norge. I samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten, satte Folkehelseinstituttet i gang et arbeid med å kartlegge om pasientene kunne ha en felles

Les mer hos Folkehelseinstituttet.

Les mer hos Veterinærinstituttet.

Salmonella

Salmonella er en bakterie som kan finnes hos husdyr og ville dyr, og som kan gi sykdom hos mennesker. Hvert år meldes det mellom 900-1300 tilfeller til Folkehelseinstituttet av salmonellose. De fleste tilfellene (> 70 %) smittes i utlandet.

Salmonellabakterien smitter i hovedsak gjennom mat. Vanligst er kjøttprodukter – særlig svine- og fjørfekjøtt – men også egg, eggprodukter, melk, skalldyr, kontaminerte grønnsaker og krydder. Person til person smitte eller smitte fra husdyr inkludert kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) og ville dyr (fugler, pinnsvin) kan forekomme i tillegg til smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Andre generelle tiltak for å forebyggende smittsomme sykdommer som kan overføres med mat eller vann er:

  • sørge for at fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • sørge for at andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • unngå upasteurisert melk
  • vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • frukt og grønt som skal spises rått må skylles
  • vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annen mat.