Kan egg inneholde antibiotikaresistente bakterier?

Egg

EggFoto: iStockphoto

Norske egg som er håndtert og lagret riktig skal ikke ha bakterier inni egget. Derfor er det lav sannsynlighet for å finne bakterier inni norske egg og dermed også antibiotikaresistente bakterier.

Ved håndtering av egg er viktig å ha god kjøkkenhygiene:

  • Vask hendene før og etter du har knekt egget
  • Bruk rene redskaper og kluter
  • Ikke bruk samme redskaper til kjøtt, salat og annen mat, som du bruker til eggene
  • Knekk egget rett etter du har tatt det ut av kjøleskapet

Finner du knekk egg i eggkartongen så må disse kastes. Knekk egg vil si egg som har brudd på skall og hinnen innenfor skallet.

Det finnes bakterier over alt rundt oss, og bakterier kan komme i egget når det er knekket. Retter som inneholder rå egg vil som regel vil ha meget kort holdbarhet, og de må oppbevares i kjøleskap.

Egget har en flott "emballasje" (eggeskall og hinne) som gir hele egg god holdbarhet. Det er bra å holde eggene ved konstant temperatur. Det oppnår man best i kjøleskap. Kjølte og hele egg vil ha lang holdbarhet.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00