Er det mye kolesterol i reker? 

Er det mye kolesterol i reker? Dette oppfattes jo gjerne som sunn og mager mat, stemmer det?

Reke

 Foto: iStockphoto

Svar:

Animalske matvarer som kjøtt, fisk og melkeprodukter inneholder kolesterol. Reker har høyere innhold av kolesterol enn mange andre animalske matvarer. Reker inneholder 150 mg kolesterol per 100 g. Kylling, sardiner og fet ost inneholder omtrent 70-110 mg per 100 g. Egg og lever inneholder mer kolesterol enn reker. Gjennomsnittlig inntak av kolesterol blant voksne er mellom 250-350 mg per dag.

Reker har lavt innhold av fett og inneholder en rekke vitaminer og mineralstoffer. De kan imidlertid ha et nokså høyt innhold av salt. Kokte reker inneholder 1,5 g salt per 100 g, mens reker i lake kan inneholde det dobbelte. I gjennomsnitt inntar voksne anslagsvis 8-10 g salt om dagen og det ville være en fordel for helsen om vi spiste mindre salt.

Det er helsemessig gunstig å spise fisk og annen sjømat regelmessig. Reker er en av en rekke sjømatprodukter som man kan variere mellom.