Epleformet frukt fra liten ildkvede - ypperlige til gelé

Liten ildkvede er en relativt vanlig prydplante i mange hager og kan plantes helt nord til Bodø og innover dalstrøkene på Østlandet, altså en ganske herdig planteart. Det kanskje de færreste vet, er at fruktene kan brukes på kjøkkenet.

To Ildkveder, en av dem er delt i to

Ildkvedefrukten er epleformet, har gul farge og inneholder rødbrune frø.Foto: NIBIO

Liten ildkvede eller japansk ildkvede (Chaenomeles japonica) må ikke forveksles med kvede som tilhører en annen familie (Cydonia oblonga Mill). Liten ildkvede hører til rosefamilien og blir om lag en meter høy, men kan bli en vid og omfangsrik busk. Den blomstrer med rød-oransj. blomster i mai-juni.

Ildkvede plantes ofte som avgrensing der hvor man ikke ønsker tråkk eller hvor det medfører fare å gå, for eksempel mot skråninger. Årsaken til dette er de skarpe tornene som ingen ønsker nærkontakt med, etter et første møte. Plantinger kan gi en lav og tett hekk. Blomstene sitter tett på greinene, men blomsterprakten er ikke veldig synlig. Planta er nøysom og tåler både vind, tørr og mager jord, men for å utvikle blomster og frukt bør den ha sol.

Om høsten får den gule eller gulgrønne frukter som ligner små epler. Disse modnes sist i september og kan henge på utover i oktober. Fruktene er flatrunde, faste, veier 30-40 gram og har syrlig smak, men er rike på C-vitaminer og pektin og holder seg godt. Fruktene er små og harde og egner seg ikke til friskkonsum. På grunn av det høye pektininnholdet egner de seg derimot ypperlige til gele. Det hevdes at geleen blir best om fruktene får en frostnatt før de høstes. Har man liten tilgang på ildkvedefrukter om høsten, kan de blandes med vanlige epler.

Ansvarlig: NIBIO Kontakt: 03246
En bananklase