Oppbevaring av frukt og grønnsaker

Temperatur, luftfuktighet, og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker. Her får du gode råd om oppbevaring.

Bringebær, pærer, epler og bananer (frukt)

Foto: Helsedirektoratet/Wenche Hoel-Knai

Bør oppbevares i romtemperatur

  • Melon (hel)
  • Banan
  • Papaya
  • Avocado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergin
  • Squash

Bør oppbevares i kjøleskapet

  • Epler
  • Pærer
  • Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker

Temperatur

Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.

De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Mange foretrekker at frukten er fast og saftig, knasende og grønn. Frukt som høstes grønne og faste, som for eksempel epler og pærer, bør derfor lagres kjølig (2-3 °C). Lagres de ved romtemperatur vil de bli gule og myke i løpet av få dager. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avocado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær) og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. For mange frukter og grønnsaker er svalskap eller en litt kjølig bod (ca 10°C) ideelt.

Luftfuktighet

De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten, dog uten at denne blir for tett og gir grunnlag for vekst av sopp.

Lysforhold

Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, bleket asparges eller sikori som vil få en bitter smak, begynner å gro og dermed miste saftspenning eller få skjemmende farge ved lyspåvirkning.

Hold avstand!

Frukt som modnes for eksempel tomat og eple produserer stoffer etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

Ansvarlig: NIBIO Kontakt: 03 246
En bananklase