Rå aprikoskjerner kan gi cyanidforgiftning

Grunnen er at kjernen i aprikosen inneholder en forbindelse som omdannes til cyanid i kroppen.

En aprikoskjerne ligger ved siden av en halv aprikos

EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har vurdert hvor mange aprikoskjerner vi kan spise før det kan gi helseskade. I en pressemelding fra EFSA, datert 27. april 2016, heter det at å spise mer enn tre små, eller mindre enn en halv stor, rå aprikoskjerne kan medføre at man får i seg for mye cyanid.  For små barn kan det medføre helsefare bare å spise en liten aprikoskjerne

Poser med hele aprikoskjerner selges både i helsekostforretninger og over internett. Emballasjen er ofte ikke merket med mulig helsefare. Tvert i mot har det vært hevdet at hydrogencyanid i aprikoskjerner kan kurere kreft. Denne effekten er ikke dokumentert og Mattilsynet advarer på det sterkeste mot å spise aprikoskjerner i den hensikt.

Ferske og tørkede aprikoser og varmebehandlede aprikoskjerner utgjør ingen helserisiko. Aprikoskjernen ligger på innsiden av den harde aprikossteinen, og kjernen er derfor ikke i kontakt med fruktkjøttet.  Cyanidforgiftning kan føre til kvalme, feber, hodepine, søvnløshet, tørste, slapphet, nervøsitet, ulike ledd- og muskelsmerter og fallende blodtrykk. I ekstreme tilfeller er det dødelig.

EFSA gir råd til EU-kommisjonen om mattrygghet. Mattilsynet deltar i arbeidsgruppemøter i EU hvor dette problemet vurderes, og vi vil følge opp denne saken videre når en felles konklusjon på tiltak foreligger.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00
En bananklase