Skyll eller kok frukt, bær og grønnsaker

En bunt med asparges.

Foto: iStockphoto

Frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem.

Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Dette gjelder importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.

Friske importerte krydderurter som skal inngå i en rett som ikke skal varmebehandles, bør tilsettes rett før maten skal spises eller serveres ved siden av for å unngå potensiell oppvekst av bakterier i retten. Risikoen for smittestoffer kan også reduseres ved å legge importerte krydderurter og andre bladgrønnsaker i eddikvann. Bruk om lag en halv desiliter 7 % husholdningseddik per liter vann og la bladene ligge i vannet i 10 minutter. De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som f.eks. spirer.

Les mer om hvorfor disse produktene kan utgjøre en risiko her

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00
En bananklase