Slik vurderer du kvalitet på frukt og grønt

Enkelte frukt og grønnsaker forringes raskt. Derfor bør du sjekke kvaliteten ekstra nøye i butikken før du kjøper. Her får du tips til hva du skal se etter.

Ulike typer salat.

Foto: iStockphoto

Salat skal være hel og saftspent. Salaten skal være sortstypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder, som skal være kuttet like nedenfor bladfestene. Råte, mugg, kuldeskade eller insektangrep skal ikke forekomme.

Brokkoli skal være fast i konsistensen og ha friskt grønt utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging.

Tomater skal være hele, rene og fri for fremmed lukt. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker eller ”grønn skulder”, som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover tomaten.

Blomkål. Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Den skal være fri for prikker og bløte flekker.

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

Druer skal være hele, faste og rene uten støtskade eller sprekker. De skal være saftig og sitte fast på stilken.

Appelsiner skal ha jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte områder.

Epler skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det bør ha stilken på og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Farge og fasong skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Pærer skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på, og ikke ha tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Form, farge og smak skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Fersk sopp skal være fast og ren. Den skal ikke være inntørket eller ha mugg. Sopp er en lett bedervelig vare. Matsopp som selges i butikker skal identifiseres ved navn/type.

Ansvarlig: NIBIO Kontakt: 03 246
En bananklase