Er det sunt å sløyfe brødmat og heller spise kornblandinger?

Stabel med brødskiver.

Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer

Brød og kornvarer er en meget viktig kilde for energi og næringsstoffer i kostholdet. Kornvarer bidrar med 25 prosent av energiinntaket i et gjennomsnittlig norsk kosthold og med nesten halvparten av matenergien på verdensbasis. Uten kornvarer ville en meget stor del av verdens befolkning rammes av sult.

Grovt brød og andre grove kornprodukter som havregryn og sammalt mel er helsemessig å foretrekke foran raffinerte kornprodukter som loff og siktet mel. Hvorvidt man spiser korn som brød eller tilberedt på andre måter er i stor grad et spørsmål om smak og vaner. For mange ville det nok bli kjedelig å ikke spise brødmat. Man bør ellers være oppmerksom på at en del kornblandinger kan inneholde mye sukker og fett.

De kornvarene det spises mest av globalt sett er hvete, ris og mais. Det er mange måter å tilberede og spise kornvarer på. Hos oss er brød, grøt og frokostblandinger vanlige måter. I Asia er kokt ris vanligst og i andre deler av verden er maisgrøt vanlig.

Ansvarlig: Helsedirektoratet Kontakt: 810 200 50