Brus, juice og saft

Vann er den beste tørstedrikken. Nordmenn drikker for mye brus, saft og andre søte leskedrikker.

Flere bokser med brus.

Foto: iStockphoto

Sukkerinntaket i den norske befolkningen er høyt. Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) har vurdert de helsemessige konsekvensene ved bruk av søtstoffer i stedet for sukker i leskedrikker/brus, saft og nektar. På bakgrunn av rapporten har Mattilsynet og Helsedirektoratet laget noen råd til forbruker.

  • Vann er den beste tørstedrikk! Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Dette gjelder både vann fra springen og vann på flaske.
  • Sukkerholdig drikke øker risikoen for overvekt, tannråte og syreskade på tenner. En stor andel av befolkningen har et høyt inntak av sukkerholdig drikke og andre matvarer med tilsatt sukker. Inntaket av sukkerholdig drikke bør derfor reduseres. Dette gjelder spesielt barn og ungdom som har et stort inntak.
  • Nektar, saft og leskedrikker/brus kan medføre syreskader på tennene. Et hyppig inntak, særlig mellom måltidene, av drikke tilsatt sukker og intenst søtet drikke frarådes for å redusere risiko for syreskade på tenner.
  • Ikke gi drikke med søtstoffer til barn under 3 år. Vi ser at de på grunn av lav kroppsvekt har størst risiko for å overskride den mengden benzosyre vi vet er helsemessig trygg

  • Gjennomsnittskonsumenter kan redusere sukkerinntak ved å drikke saft, nektar og leskedrikk/brus med søtstoffer i stedet for sukker uten risiko for helseskade fra tilsetningsstoffer.

  • Menn kan redusere sukkerinntak ved å drikke saft, nektar og leskedrikk/brus med søtstoffer i stedet for sukker uten risiko for helseskade fra tilsetningsstoffer.

  • Høykonsumenter blant de resterende gruppene er i grenseland i forhold til trygt inntak av konserveringsmiddelet benzosyre. Høykonsumenter bør derfor drikke mindre brus/leskedrikk, saft og nektar dersom de ønsker å redusere inntaket av sukker.

  • Inntak av søtstoffer er så lavt at vi antar at inntak fra alle kilder ikke overstiger det som vi vet er helsemessig trygt. Unntaket er acesulfam K der vi må vite mer om andre kilder før vi kan konkludere helt sikkert i forhold til høykonsumentene, spesielt barn.

Hvor mye drikker en gjennomsnittskonsument/høykonsument?
 Gjennomsnittkonsument dl/person/dagHøykonsument dl/person/dag
1 år1,55,0
2 år2,57,5
3 år2,56,0
9 år4,08,0
13 år5,011,5
Kvinner3,010,0
Menn4,014,0
Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00