Gravide bør ikke spise mye lakris

Mattilsynet mener at gravide bør unngå å spise mye lakris. Bakgrunnen er en ny finsk forskningsrapport om skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten.

Ferske lakrisbiter i en haug

Foto: Colourbox.com

Glycyrrhizinsyre gir den typiske lakrissmaken og reguleres som et aromastoff i mat. Stoffet er hormonforstyrrende, og det har vært kjent lenge at lakris ikke er bra for personer med høyt blodtrykk. Mengden varierer betydelig mellom ulike lakrisprodukter, og sukkervarer og drikker som inneholder glycyrrhizinsyre over en viss mengde skal merkes med en advarsel. Finnene spiser mye lakris, og nye studier om mulige fosterskader som en følge av høyt inntak har gjort at finske helsemyndigheter advarer gravide mot å spise lakrisprodukter.

Mattilsynet skal nå be Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdere forskningsresultatene om dette emnet, inkludert studiene fra Finland. Nordmenn spiser sannsynligvis mindre og andre typer lakris enn finnene, men inntil ekspertene har gått gjennom den tilgjengelige kunnskapen, mener Mattilsynet det er grunn til å si at gravide også i Norge bør være forsiktige med inntaket av lakris.

Personer reagerer ulikt på lakris, men sannsynligvis er det ikke skadelig for fosteret dersom en gravid kvinne spiser mindre mengder lakrisprodukter av og til. Det viktigste er å ha et sunt og variert kosthold.

Se kostrådene til gravide

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00

Mer hos oss

Gravide