Kort om sukker og søte produkter

Vanlig sukker bidrar med energi og ingen andre næringsstoffer. Derfor blir sukker ofte kalt for tomme kalorier. Inntaket av sukker bør begrenses for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt. Hos mange er sukkerinntaket høyere enn anbefalt.

Flere typer saftis.

Foto: iStockphoto

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til 10 prosent av det samlede energiinntaket (energiprosent). 10 energiprosent tilsvarer et samlet daglig inntak av sukker på 55 gram for en kvinne og 70 gram for en mann. Til sammenligning gir en halv liter brus 50 gram sukker.

Sjekk innholdet av næringsstoffer i sukker og søte produkter i Matvaretabellen.

Ansvarlig: Helsedirektoratet Kontakt: 81020050