Matvaregrupper med Nøkkelhull

Du finner nøkkelhullmerket på mange forskjellige matvarer som kan inngå i en sunn og variert hverdagskost. Til sammen er det 33 matvaregrupper som kan få Nøkkelhullet.

Margariner og oljer er en av matvaregruppene som kan nøkkelhullmerkes. Foto: Helsedirektoratet/Wenche Hoel-Knai

Fersk fisk, grønnsaker, frukt, bær og poteter er naturlige nøkkelhullprodukter. Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet. Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.

De 33 matvaregruppene finnes innen for disse kategoriene:

  • Grønnsaker, frukt, bær og nøtter
  • Brød- og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, grøt)
  • Meieriprodukter (melk, yoghurt, ost)
  • Margariner og oljer
  • Fisk og fiskeprodukter
  • Kjøtt, og kjøttprodukter
  • Ferdigretter (middager, paier/pizzaer, smørbrød/wraps, supper)
  • Vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter og kjøttprodukter (havre-, soya- og risdrikker, quorn, soya, tofu, vegetabilske posteier, hummus)
  • Dressinger og sauser

Felles for de 33 matvaregruppene er at produkter med søtstoffer og produkter som inneholder mer enn 2 g av industrielt fremstilte transfettsyrer per 100 g fett, ikke kan få Nøkkelhullet. Matvarer som finnes i andre enn de 33 matvaregruppene, for eksempel brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Lurer du på hva kriteriene for å få Nøkkelhullet innenfor hver matvaregruppe er? Se eller se en fullstendig oversikt over alle kriteriene i nøkkelhullsforskriften (lovdata.no).

Merking av næringsinnhold

Ferdigpakkede matvarer med Nøkkelhullet skal inneholde næringsdeklarasjon. Du kan derfor enkelt sjekke innholdet av næringsstoffer i produktet. Fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er unntatt fra dette kravet.

Fra desember 2014 kom det krav til at alle matvarer merket med påstander om ernæring eller helse, som f.eks. Nøkkelhullet, må merkes etter bestemte krav. Disse kravene står i den såkalte matinformasjonsforordningen (mattilsynet.no). Det betyr at på alle nøkkelhullsprodukter må det oppgis innhold av:

  • Energi
  • Fett
  • Mettede fettsyrer
  • Karbohydrater
  • Sukkerarter
  • Protein
  • Salt
  • Kostfiber, der det er relevant