Tilsetningsstoffer:

Søtstoffer

Søtstoffer var i utgangspunktet en type tilsetningsstoffer som ble brukt i spesialprodukter beregnet på diabetikere som ikke kunne spise så mye sukker. Nå er det få som forbinder sukkerfrie produkter kun med diabetikere.

Kaffekopp med en boks suketter

 Foto: iStockphoto

Søtstoffene erstatter helt eller delvis sukker i mat og drikke. Det er to hovedgrupper av søtstoffer, sukkeralkoholene og de intense søtstoffene.

To kategorier søtstoffer

Svakt søtende søtstoffer- sukkeralkoholene:

Disse søtstoffene har omtrent samme søtningsgrad og mengde energi (kalorier) som sukker. De brukes i nesten samme mengde som sukker i produktene. En fordel med sukkeralkoholene er de er mer tannvennlige enn sukker. 

Eksempler på sukkeralkoholer er:

  • Sorbitol (E420
  • Mannitol (E421).
  • Xylitol (E967). 
  • Erytritol (E968) 

Et høyt inntak av sukkeralkoholer kan virke avførende. Matvarer som inneholder mer enn 10 prosent av disse stoffene skal derfor merkes med:” Kan virke avførende ved store inntak”. På grunn av dette er stoffene ikke tillatt å bruke i drikkevarer.

Sterkt søtende (intense) søtstoffer:

Disse søtstoffene er fra 30-3000 ganger søtere enn sukker. De brukes derfor i så små mengder at de ikke tilfører produkter noe energi av betydning. Det er disse som brukes i lettprodukter. Det er vanlig å bruke flere søtstoffer i kombinasjon for å gi en god smak på næringsmidlene

Eksempler på sterkt søtende søtstoffer er:

  • Sakkarin og dets Na-, K- og Ca- salter (E954 i-iv)
  • Cyklaminsyre og dets Na- og Ca- salter (E952 i-iv)
  • Acesulfam K (E950)
  • Aspartam (E951
  • Sukralose (E955)
  • Steviolglykosider (E 960)

Aspartam og Acesulfam K

Mennesker med den sjeldne sykdommen, Føllings sykdom (PKU) tåler ikke fenylalanin.Aspartam (E 951) og saltet av aspartam og acesulfam K (E 962) inneholder fenylalanin, Produkter som inneholder disse søtstoffene skal merkes med «Inneholder en fenylalaninkilde».

Merking av søtstoffer

Alle produkter som inneholder søtstoffer skal merkes med «inneholder søtstoffer» i tilknytning til varebetegnelsen.

Bordsøtningsmidler som for eksempel suketter, skal også ha bruksanvisning dersom det er fare for at produktet kan brukes feil.

Det er ikke tillatt med søtstoffer i mat og drikke som markedsføres til barn under tre år. Les mer om tilsetningsstoffer og små barn

Relaterte spørsmål og svar