Tilsetningsstoffer - Jødiske og muslimske regler

Muslimer og jøder har hvert sitt sett med matregler å forholde seg til. Det innebærer også at de må unngå produkter som er laget ved hjelp av tilsetningsstoffer, som har forbudte matvarer/dyr som råvare. Ikke alle forbudte dyr/matvarer er aktuelle som råvarer for tilsetningsstoffer, men noen lages med for eksempel svin som råstoff.

Halal/Haram

Muslimer kan kun spise mat som er halal. Dette er et arabisk ord som betyr tillatt. De dyrearter som muslimer kan spise er for eksempel sau/lam, okse/kalv og fjærkre. Det er også krav til hvordan dyrene skal slaktes. Haram - som betyr forbudt - er det motsatte av halal. Haram karakteriserer den maten som muslimer ikke kan spise. Dyr som er forbudt som mat er for eksempel firbente dyr som spiser andre firbente dyr (tiger - i Norge vil vel også ulv være forbudt), dyr som brukes til transport og dyr som slikker vann - som hunder og katter. Forbudet som håndheves strengest blant muslimer er forbudet mot svinekjøtt.

Kosher

Jødisk mat skal være kosher. Ordet betyr egnet og beskriver mat som er egnet for dem som lever etter jødiske regler. Reglene for kosher mat er utledet av Bibelen. De viktigste reglene for hva som er kosher er:

  • Alt som vokser av jorden, samt melk og melkeprodukter fra tillatte dyr og egg fra tillatte fugler.
  • Pattedyr som er drøvtyggere og har delte klover, dermed ikke svin, hest og kamel.
  • Kun tradisjonelt hevdede fugler (høns, gjess, ender, duer, kalkuner). Ikke rovfugler.
  • Melke- og kjøttprodukter må ikke blandes.
  • Pattedyr og fugler må være slaktet på jødisk vis (sjekting).
  • Kun fisk som har skjell og finner.
  • Ingen skalldyr eller bløtdyr.

Under visers en liste over tilsetningsstoffer som KAN være produsert av svin eller annen råvare uakseptabel for jøder og/eller muslimer. Stoffene trenger ikke å være det. For mer detaljert informasjon om de enkelte matvarer, ta kontakt med produsenten. Stoffene på listen som er, eller kan være forbudt, er felles for begge religioner med unntak av karminer (E120) som er produsert av insekter.

Godkjente tilsetningsstoffer som er, eller kan være forbudt i henhold til jødiske og muslimske regler
E-nummer

Innhold

E120Karminer (fremstilles fra insekt)
E304Askorbylstearat
E422*Glyserol
E431Polyoksyetylen(20)stearat
E432*Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat
E433*Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat
E434*Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitat
E435*Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitat
E436*Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat
E455Glyserolestere av trekolofonium
E470aNatrium-, kalium- og kalsiumsalter av fettsyrer
E470b*Magnesiumsalter av fettsyrer
E471*Mono- og diglyserider av fettsyrer
E472bMelkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E472c*Sitronsyreestere av mono- og diglsyerider av fettsyrer
E472dVinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E472e*Mono- og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E472fBlandete eddik- og vinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
E473*Sykroseestere av fettsyrer
E474Sukroseestere i blanding med mono- og diglyserider av fettsyrer
E475*Polyglyserolestere av fettsyrer
E476Polyglyserolpolrisinoleat
E477Propylenglykolestere av fettsyrer
E479bTermisk oksidert soyaolje omsatt med mono- og diglyserider av fettsyrer
E481Natriumstearoyllaktylat
E482Kalisumstearoyllaktylat
E483Stearyltartrat
E491*Sorbitanmonostearat
E492*Sorbitantristearat
E493*Sorbitanmonolaurat
E494*Sorbitanmonooleat
E570Fettsyrer
E626Guanylsyre
D627Dinatriumguanylat
E628Dikaliumguanylat
E629Kalsiumguanylat
E630Inosinsyre
E631Dinatriuminosinat
E632Dikaliuminosinat
E633Kalsiuminosinat
E634Kalsium-5’-ribonukleotider
E635Dinatrium-5’ribonukleotider

De tilsetningsstoffer som er merket med * er også godkjente bærestoffer. Siden bærestoffer ikke må merkes er det ikke mulig å se av merkingen om tilsetningsstoffet finnes i et næringsmiddel.

Kilde: E-nummerbogen, Orla Zinck og Torben Hallas-Møller, Aschehoug dansk forlag A/S .

Mattilsynet kan ikke gi garantier for at listen er fullstendig

På nettsidene til  Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) finner du lenker til de enkelte trossamfunnenes nettsider om mat, og du kan lese mer om emnet mat, tro og livssyn. Matportalen er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00