Faktaartikkel:

Vær oppmerksom på hvor mye koffein barn og ungdom får i seg

Koffein tilsettes en rekke drikker som gjøres populære ved at de markedsføres som oppkvikkende. Det kan være fare for at barn og ungdom får i seg koffein i helseskadelige mengder.

Bokser med energidrikk

Bokser med energidrikk Foto: Colourbox

Koffein

Koffein finnes naturlig i kaffe, te, guarana, kakao, kolanøtter osv. men tilsettes også mat og drikke i form av ekstrakter av disse plantene eller som rent stoff. Det finnes også kosttilskudd med koffein, og noen kosmetiske produkter og legemidler som er tilsatt koffein.

Hvordan finne ut hvor mye koffein det er i mat og drikke?

Ved å lese produktets ingrediensliste kan du få en pekepinn på innholdet av koffein. Her listes alle ingrediensene som inngår i et produkt. Ingrediensene skal angis i fallende rekkefølge etter vekt.

  • Det kjemiske stoffet koffein kan tilsettes som ingrediens i seg selv og oppgis da som koffein
  • Flere planter inneholder naturlig koffein, som for eksempel kaffe, kakao, te, guarana, yerba mate og kolanøtter. Plantene eller ekstrakter av disse kan tilsettes som ingredienser, og da vil det være navnet på disse som står i ingredienslisten.

En drikk som inneholder mer enn 150 mg koffein/liter må være merket med teksten ”Høyt koffeininnhold. Bør ikke inntas av barn eller gravide eller ammende kvinner” i samme synsfelt som varebetegnelsen og også gi opplysninger om det faktiske innholdet av koffein i mg per 100 ml.

Noen produsenter oppgir også innholdet av koffein i eller i forbindelse med næringsdeklarasjonen, eller i forbindelse med ulik advarselsmerking. Dette er frivillig.

I januar 2011 fikk Mattilsynet gjort en undersøkelse om bruken av såkalte "energidrikker" blant forbrukere i alderen 15 til 40 år. Av spørreundersøkelsen framkommer det at forbruket av "energidrikker" er størst blant de yngste. Reklame for slike drikker retter seg gjerne mot barn og ungdom ved at den knyttes opp mot idrettshelter og snow- og skateboard-miljøer. Undersøkelsen viser også at 15- til 17-åringer i mye større grad enn voksne lar seg påvirke av at kjente og attraktive personer fronter slike drikker.

Foreldre bør være oppmerksomme

Allerede før "energidrikkene" kom på markedet i Norge inntok opp mot 5 % av norske 13-åringer omtrent 2.7 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag fra kilder som brus, kaffe, te og kakaobaserte produkter. Dette er mer enn anbefalt maksimumsgrense.

Samtidig vet vi at "energidrikkene" raskt har blitt veldig populære, og at det også har skjedd en økning i antallet andre produkter som tilsettes koffein eller ingredienser med et naturlig koffeininnhold. Det er altså sannsynlig at det samlede inntaket av koffein blant mange barn og ungdommer har steget betydelig de siste årene, og at det er flere som har et inntak som overskrider anbefalt maksimumsgrense nå enn tidligere.

I Mattilsynets undersøkelse fra 2011 svarte tre fjerdedeler av ungdommene i alderen 15 til 19 år at foreldrene ikke hadde noen oppfatning av energidrikker. En årsak til dette kan være at energidrikker med høyt koffeininnhold var nye produkter på det norske markedet og at foreldre derfor var lite kjent med innhold og virkning. 

Foreldre bør skaffe seg kunnskap om innholdet av koffein i mat og drikke og om nødvendig begrense barnas inntak av koffein.

Hvor mye er for mye?

Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag. Tilsvarende vil en ung kropp på 50 kg tåle opp til 125 mg koffein per dag. Det skal ikke mer til enn en liten boks "energidrikk" (2, 5 dl) før et barn på 30 kg får i seg mer koffein enn det som er anbefalt maksimumsgrense. En halvlitersboks gir mer koffein enn det som er anbefalt for en ungdom på 60 kg. 

Hvorfor skal ikke barn og ungdom ha for mye koffein?

Inntak av koffein kan hos barn og ungdom gi søvnforstyrrelser og forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet og angst. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine.

Energidrikker og alkohol

I undersøkelsen som Mattilsynet fikk gjort blant forbrukere i alderen 15 til 40 år, oppga de spurte i 2011 at de primært drakk "energidrikker" i forbindelse med fest. Dette gjaldt flest i alderen 18-19 år. 

Forskning antyder at koffein kan kamuflere alkoholens virkning slik at man ikke oppfatter hvor påvirket man i virkeligheten er.

Koffeininnhold i forskjellige produkter

DrikketypeKoffein
Cola og enkelte andre leskedrikker og brusCa 15 mg koffein per dl

"Energidrikker"     

Ca 32 mg koffein per dl
Koke- og filterkaffe50 - 60 mg koffein per dl
PulverkaffeCa 40 mg koffein per dl
Espresso120 mg koffein per dl
Te26 mg koffein per dl
Iste3 - 8 mg koffein per dl
Drops, tyggegummi og annet godteriSvært varierende - men gjerne samme mengde i for eksempel en bit tyggegummi som i en kopp kaffe

Fra legemiddel til ingrediens i vanlig mat og drikke

Tidligere var næringsmidler tilsatt koffein regnet som legemiddel og kun små mengder koffein var som unntak fra dette tillatt å tilsette som aroma til cola og andre leskedrikker. Dette ble endret høsten 2008, og koffein kan nå lovlig tilsettes matvarer og drikker. Endringen har ført til en stor økning i antall produkter med tilsatt koffein som selges i butikker, kiosker, treningssentre og Internett. Dette gjelder først og fremst såkalte "energidrikker" og "energishots", men også vanlige leskedrikker, brus, smaksatt vann, samt drops, tyggegummi og annet godteri.