Kan gravide spise spekemat dersom man fryser ned kjøttet først?

Hovedrådet som gis til gravide er å unngå rått kjøtt. Blant eksemplene på rått kjøtt er gravet kjøtt og biff tartar, men også spekemat/spekepølse. Gravide rådes til å ikke spise spekemat i løpet av svangerskapet, med mindre den varmebehandles godt. Bakgrunnen for dette rådet er at spekemat kan inneholde både Toxoplasma og Listeria.

Mange produsenter av spekepølse fryser inn kjøttråvarene på forhånd. Dette vil riktignok drepe Toxoplasmaparasitten, men ikke Listeriabakterien. Spekemat kan også forurenses med Listeriabakterier under oppskjæring og pakking, på samme måte som for annet skivet kjøttpålegg. Hvis spekematen er eller blir forurenset med Listeriabakterier, kan disse formere seg gjennom den svært lange holdbarhetstiden og gi et for høyt bakterienivå.

Frysing av råvarene før spekeprosessen begynner, dreper altså Toxoplasma, men sikrer ikke mot forekomst av Listeria i det ferdige produktet.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00