Er det farlig å spise mat tilberedt i en rusten jerngryte?

Jerngryte med bønner i tomatsaus

Foto: iStockphoto.com

Mattilsynet er ikke kjent med at rustne jerngryter kan utgjøre en helsefare. Jern er et sporstoff som kroppen trenger til dannelsen av hemoglobin i blodet. Inntaket av jern skal være svært høyt før man begynner å observere negative helseeffekter. Rustne jernpanner er imidlertid ikke særlig delikat.

Råd om vedlikehold av jerngryter

  • Vask gryter og panner godt med varmt vann snarest mulig etter bruk.
  • Med jevne mellomrom bør du etter vask sette den på platen ved svak varme i ca fem minutter.
  • Smør gryten jevnlig inn med matolje og la den tørke litt på platen før den settes bort. Da beholder du de gode stekeegenskapene til støpejernet, og forhindrer rustangrep.
  • Oppvaskmaskinen anbefales ikke da vaskemiddelet tørker ut støpejernet. (kilde Jernia.no)

Sjekk alltid produsentens bruksanvisning for de ulike gryter og panner. Forskjellige materialtyper kan være egnet til ulikt bruk, og kan kreve spesielt vedlikehold.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00