Kan allergiske reaksjoner, vond lukt og rar smak skyldes plantevernmidler?

Foto: iStockphoto

Mattilsynet får ofte henvendelser fra personer som mener det smaker eller lukter rart av frukt og grønnsaker, eller at de har reagert allergisk ved å spise produktene. Plantevernmidler i de konsentrasjonene vi finner i mat, vil sannsynligvis ikke gi lukt eller smak. Erfaringsmessig finner vi svært sjelden rester av plantevernmidler i prøver som er undersøkt på bakgrunn av slike henvendelser. Lukt og smak kan komme fra bakterier eller andre mikroorganismer eller fra lagring nært inntil f. eks. løsemidler.

For pollenallergikere er det viktig å vite at de kan få ubehag når de spiser enkelte matvarer i pollensesongen. Pollenallergikere kan reagere på ulike typer frukt, bær, grønnsaker, nøtter og krydder på grunn av kryssreaksjoner. Ved kryssreaksjoner reagerer kroppen på stoffer i maten som ligner på stoffer i pollen. Rått eple/gulrot og nøtter er eksempler på matvarer som gir kryssreaksjoner hos mange pollenallergikere. Symptomene er ofte kløe i munnen og halsen, samt hovne slimhinner. Enkelte reagerer bare på matvaren i pollensesongen, andre reagerer gjennom hele året. Ofte tåles matvarene bedre hvis de er kokt, stekt eller skrelt.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00
En bananklase