Advarsler

Matportalen.no har samlet alle kostholdsråd og advarsler fra matmyndighetene på ett sted, slik at du lett kan få oversikt over mat og drikke du bør unngå eller være forsiktig med. Kostholdsråd til spesielt sårbare grupper som gravide, ammende, kvinner i fruktbar alder og barn finnes under fanen "Råd til spesielle grupper" i toppmenyen.

Her finner du en oversikt over matvarer og drikke som på grunn av helsefare eller mistanke om helsefare er trukket tilbake fra markedet. Oversikten er blant annet basert på informasjon som næringsmiddelprodusenter har rapportert inn til Mattilsynets distriktskontor og advarsler som Mattilsynet har fått via det europeiske meldesystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

Bakehuset Nord-Norge tilbakekaller et parti makroner fra butikkene i Troms, Finnmark og Lofoten

27.04.2017 Bakehuset Nord-Norge tilbakekaller makroner i smakene appelsin og sjokolade, eple, markjordbær og salt karamell, som merket 1. mai. Årsaken er at varedeklarasjonen på forpakningen ikke opplyser om at varene inneholder mandler.

En boks D-vitamin

VITA trekker tilbake D-vitamin fra VITA HELSE

11.04.2017 VITA trekker tilbake D-vitaminprodukt etter funn av for høye verdier av D-vitamin i produktet.

Funn av ulovlig genmodifisert papaya

27.04.2017 Mattilsynet har funnet ulovlig genmodifisert papaya fra Thailand, og har derfor nedlagt forbud mot import og salg av all fersk papaya fra OrientDeli.

"Fersk og Ferdig Spagetti carbonara håndlaget" trekkes fra markedet

10.03.2017 Unil AS og Matbørsen AS trekker tilbake produktet “Fersk og Ferdig Spagetti carbonara håndlaget” med best før dato 27.03.2017. Årsaken er feil bruk av emballasje, slik at noen av pakkene inneholder fiskegrateng.

Frokostblandingen Semper glutenfrie Flakes & Fibre trekkes fra markedet

10.02.2017 Semper trekker tilbake frokostblandingen Flakes & Fibre med best dato før 17.03.2018. Årsaken er at pakken kan inneholde sjokoladebiter med soyalecitin som kan forårsake besvær hos personer med soyaallergi.

Vita hjertego` flerkornsblanding med granola, tranebær og blåbær fra Mills trekkes fra markedet

19.01.2017 Mills trekker tilbake produktet Vita hjertego` flerkornsblanding med granola, tranebær og blåbær med best før dato 24.05.2017. Årsaken er bruk av feil emballasje og at produktet ikke er merket riktig med innhold av nøtter.

Kinsarvik Fruktutsalg AS trekker tilbake sjokoladekjeksen Lenny & Larry’s Complete Cookie Chocolate Chip

13.03.2017 Kinsarvik Fruktutsalg AS trekker tilbake produktet Lenny & Larry’s Complete Cookie Chocolate Chip. Årsaken er at sjokoladekjeksen har udeklarert innhold av melk. Dette utgjør en helsefare for personer med melkeallergi eller intoleranse.

TORO Spaghetti Bolognese trekkes fra markedet

23.12.2016 Orkla Foods Norge trekker tilbake “TORO Spaghetti Bolognese”. Årsaken er at produktene kan inneholde lasagne. Lasagne inneholder melk, som ikke er deklarert på Toro Spagetti Bologneseemballasjen. Personer med melkeallergi eller laktoseintoleranse bør derfor ikke spise produktene.

«Røykt og gravet laks» produsert og pakket av M-400 for Gjendemsjø, trekkes fra markedet

23.12.2016 Gjendemsjø AS trekker tilbake produktene «røykt- og gravet laks», produsert og pakket av M-400. Årsaken er at det er påvist Listeria monocytogenes.

Varmrøkt fjellrøye fra Sæterstad gård AS trekkes fra markedet

23.12.2016 Sæterstad gård AS, trekker tilbake produktet “Varmrøkt fjellrøye” med best før dato 07.02.2017. Årsaken er at det er påvist forekomst av bakterien Listeria monocytogenes, som kan gi infeksjon.

Fire pakker spirer

Spirehagen tilbaketrekker alle typer alfalfaspirer, kløverspirer, reddikspirer og brokkolispirer

16.12.2016 Årsaken er at frøene som er benyttet til spireproduksjonen ikke har blitt testet for sykdomsfremkallende bakterier slik regelverket krever. Spirene har derfor ukjent mikobiologisk status.

En pakke

Hval Sjokoladefabrikk trekker tilbake «Nøttestang 300g»

13.12.2016 Hval Sjokoladefabrikk trekker tilbake «Nøttestang 300g» fordi produktet har udeklarert innhold av peanøtter og soyalecitin. Dette er helsefarlig for personer med peanøtt- og soyaallergi.

To pakker barnegrøt fra 4 og 6 måneder

Holli mølle trekker tilbake alle typer økologisk barnegrøt

23.12.2016 Årsaken er at det er funnet Listeria i ett av produktene. I tillegg er det påvist sporer som kan indikere innhold av andre sykdomsfremkallende bakterier.

En pakke

Lofotprodukt AS trekker tilbake produktet "Fiskeburger steinbit & hvitløk"

18.11.2016 Lofotprodukt AS trekker tilbake produktet "Fiskeburger steinbit & hvitløk" 440g fra markedet. Årsaken er at produktet inneholder udeklarert eggehvitepulver som kan gi allergisk reaksjon hos personer med eggallergi.

To

COOP trekker tilbake appelsiner i løsvekt

23.12.2016 Årsaken er at det er funnet for høye verdier av plantevernmiddelet Metidation.

En pakke Selga sjokoladevafler

Selga vafler med sjokoladesmak trekkes fra markedet

23.12.2016 Selga vafler med sjokoladesmak kalles tilbake fra markedet fordi produktet inneholder soyalecitin uten at dette er oppgitt i den norske ingredienslisten. Soya kan gi allergiske reaksjoner hos personer med soyaallergi.

Deler av forsiden på to poser med Mymy bønneskudd

Mymy Bønneskudd AS trekker tilbake spirer fra markedet

23.12.2016 Det er funnet rester av benzyladenin i spirer produsert av Mymy Bønneskudd AS. Stoffet er et plantehormon som virker vekstfremmende. Stoffet er ikke godkjent for bruk i Norge, og er dermed ikke lovlig i produksjon av spirer.

Forsiden og baksiden av en pakke

Matimport AS tilbakekaller TRS gule rosiner «Golden sultanas» på grunn av plantevernmiddelrester

23.12.2016 Matimport AS trekker tilbake produktet TRS rosiner «Golden sultanas». Årsaken er funn av plantevernmidler over grenseverdiene i norsk forskrift. Produktet kan føre til akutt helsefare.

To bokser Go Eco økologiske maiskorn, sett fra siden og ovenfra

UNIL AS tilbakekaller "Go Eco Økologiske Maiskorn"

23.12.2016 Et parti med økologiske maiskorn av merket Go Eco kalles tilbake fra markedet, fordi det er en risiko for vekst av bakterier i produktet og avvikende lukt og smak. Vekst av bakterier i produktet kan medføre helsefare dersom produktet spises. Årsaken er en produksjonsfeil.

En pakke av sjokoladen Ichoc Milkless Vegan

Norganic AS tilbakekaller sjokolade av merket Ichoc Milkless Vegan

23.12.2016 Norganic AS tilbakekaller sjokolade av merket Ichoc Milkless Vegan fordi den kan inneholde spor av kasein (melkeprotein).

BAMA trekker tilbake lime fra Brasil

23.12.2016 BAMA trekker tilbake lime fra Brasil etter funn av for høye verdier av plantevernmiddelrester.

Sæterstad gård AS

Ost fra Sæterstad gård AS trekkes fra markedet

23.12.2016 Sæterstad gård AS trekker tilbake enkelte batcher med produktene «Kaffeost», «Kvit geitost», «Fjellost» og «Fetaost». Det er mistanke om at osten kan inneholde enterotoksiner som kan gi matforgiftning.

Dent Salt Lakris sukkerfri fra Brynild Gruppen AS trekkes fra markedet

23.12.2016 Brynild Gruppen AS trekker tilbake produktet Dent Salt Lakris sukkerfri fra markedet. Årsaken er funn av peanøtt protein. Peanøtter er ikke deklarert.

En pakke

UNIL AS tilbakekaller ett parti "Folkets Fløtepoteter"

23.12.2016 UNIL AS tilbakekaller ett parti "Folkets Fløtepoteter" (400 gram) med siste forbruksdag 07.09.2016, fordi produktet kan medføre helsefare for glutenallergikere.

Red chili small

OrientDeli AS trekker tilbake «Red chili small»

29.07.2016 OrientDeli AS trekker tilbake «Red chili small» 100 g. Årsaken er funn av plantevernmiddel (Dinotefuran) over grenseverdi.

IKEA Norge AS utvider tilbakekallingen av sjokoladeprodukter

IKEA Norge AS utvider tilbakekallingen av sjokoladeprodukter

28.07.2016 IKEA Norge AS utvider den pågående tilbakekallingen av sjokolade med ytterligere seks produkter som ikke egner seg for personer som er allergiske mot eller har intoleranse for hasselnøtt og/eller mandel.

Tine melk og fløte

TINE tilbakekaller melk i Telemark, Vestfold og Buskerud

19.07.2016 Det er mistanke om at det kan være rester av vaskemiddel i melk og fløte produsert ved TINE Meieriet Sem i Vestfold. TINE tilbakekaller derfor melk og fløte med meierinummer M196 ved siden av datomerkingen på toppen av kartongen.

Sekspakning med fonduesauser fra Fondua.

Oluf Lorentzen AS tilbakekaller Fondua aioli 245g og Fondua sausesett 6 glass på grunn av funn av uønskede bakterier

04.07.2016 Oluf Lorentzen AS trekker tilbake produktene Fondua aioli 245 g og Fondua sausesett med 6 glass. Årsaken er funn av uønskede bakterier på grunn av svikt under produksjonen.

Chocklad Mörk dark chocolate 70 % IKEA

Chokolad mørk 70 % fra IKEA trekkes fra markedet

23.12.2016 Alle IKEA-varehus trekker tilbake all sjokolade på markedet av merket «Choklad Mørk 70 %». Årsaken er at det er funnet melk og hasselnøtt i produktet. Dette er ikke er deklarert.

Chocklad Mörk dark chocolate IKEA

Chokolad mørk 60 % fra IKEA trekkes fra markedet

23.12.2016 Alle IKEA-varehus trekker tilbake all sjokolade på markedet av merket «Choklad Mørk 60 %». Årsaken er at det er funnet melk og hasselnøtt i produktet. Dette er ikke er deklarert.

BAMA-gruppen tilbakekaller fem typer salatblandinger

23.12.2016 Basert på en prøve tatt ut av BAMA, er det mistanke om bakterien Listeria monocytogenes i et parti råvarer som inngår som ingrediens i fem salatprodukter.

Elite engros AS tilbakekaller TRS gule rosiner «golden sultanas» på grunn av plantevernmiddelrester

23.12.2016 Elite engros AS trekker tilbake produktet TRS rosiner «golden sultanas». Årsaken er funn av plantevernmiddelrester over grenseverdiene i norsk forskrift. Produktet kan føre til akutt helsefare for barn.

M&M's partypack 1 kg

Travel Retail Norway trekker tilbake M&M peanut party pack 1 kg

23.12.2016 Travel Retail Norway AS gjør oppmerksom på at en forbruker har gjort et enkeltstående funn av en rød plastkule med to magneter i en pose «M&M peanut party pack 1 kg».

O. Kavli AS trekker tilbake Kavli RekeOst fra markedet

23.12.2016 Produsenten O.Kavli trekker tilbake RekeOst i tube, 175g og 18g og RekeOst i beger 200g. Årsaken er bakterievekst i produktene.

En boks

Bioform AS trekker tilbake produktene "Fat Burn Liquid" og "Fat Burn Capsules"

25.05.2016 Bioform AS trekker tilbake produktene "Fat Burn Liquid" og "Fat Burn Capsules" fra markedet. Årsaken er at de inneholder ingredienser som klassifiseres som reseptpliktige legemidler.

Elton gårdsysteri trekker all ost merket ELTON BRIE fra markedet

20.05.2016 Ostene ELTON BRIE laget av økologisk kumelk og ELTON BRIE laget av saumelk trekkes tilbake fordi det er mistanke om at osten er helsefarlig på grunn av dårlig produksjonshygiene.

Tre typer honning fra Honningcentralen SA

Honningcentralen SA tilbakekaller 3 typer flytende honning

29.04.2016 Honningcentralen SA tilbakekaller 3 typer flytende honning. Årsaken er at det er funnet spor av melkeproteinet kasein i produktene.

To pakker Fransk Grønn Lollo-salat

Tilbakekalling av 1750 kg Fransk Grønn Lollo-salat etter mistanke om Norovirus

23.12.2016 1750 kg Fransk Grønn Lollo-salat, pakket av Einar Hanasand, tilbakekalles etter mistanke om Norovirus. Mistanken kan relateres til et større, pågående utbrudd av Norovirus i Danmark der salat fra samme produsent i Frankrike mistenkes. Forbrukere som har salat med aktuelle datoer må kaste disse eller returnere til butikk.

Santa Maria trekker tilbake krydderet mynte fra markedet

26.02.2016 Mynte 130 gr. fra Santa Maria med best før dato 16.08.2018 trekkes tilbake fra markedet.  Årsaken er at den kan inneholde udeklarert sennepsfrø og selleri.

En pakke Coop kokosmasse

Coop trekker tilbake kokosmasse etter funn av udeklarert egg

25.02.2016 Coop trekker tilbake 8064 forbrukerpakninger med 200 gram kokosmasse, etter funn av egg som ikke er deklarert. Forbrukere som er allergiske mot egg må kaste varen, ettersom dette kan utgjøre en helserisiko.

Findus Fransk Fiskegrateng tilbakekalles

23.12.2016 Findus Norge tilbakekaller Fransk Fiskegrateng fordi det inneholder av spor av melk som ikke er merket på emballasjen.

Snickers og Mars sjokolade trekkes fra markedet

25.02.2016 Snickers og Mars sjokolade produsert i Nederland tilbakekalles på grunn av plastikkbit i et liknende produkt solgt i Tyskland.

Long Green Bean og Sweet Basil Leaves

Bønner med belg og basilikum fra Laos tilbakekalles på grunn av funn av plantevernmiddelrester over grenseverdi

23.12.2016 Asian Food Import AS trekker tilbake produktet «Long Green Bean» og «Sweet Basil Leaves». Årsaken er funn av plantevernmiddelet Ometoat i «Long Green Bean» og plantevernmiddelet Carbofuran i «Sweet Basil Leaves». Begge betydelig over grenseverdi, med fare for akutt forgiftning. Funnet er gjort i Norge på forsendelse mottatt 25.01.2016. 

En pakke pølser

"Mager Skinnfri Kjøttpølse" trekkes fra markedet

10.02.2016 Nordfjord Kjøtt A/S trekker tilbake Mager Skinnfri Kjøttpølse, merket "Under 100-lappen", grunnet at produktet kan inneholde spor av melk.

Et glass soltørkede tomater

"Kløver soltørkede tomater" trekkes fra markedet

04.02.2016 Bunnpris trekker tilbake produktet "Kløver soltørkede tomater" med best før dato 31.10.2018. Årsaken er at det er funnet ftalater i produktet.

Meld fra til Mattilsynet om tilbaketrekkinger

Virksomhetene som må trekke tilbake produkter fra markedet, skal sende informasjon om produktet til Mattilsynets lokale kontor. Informasjonen skal være standardisert. Mattilsynet har laget et skjema som virksomhetene kan bruke.