Oppdatert og endret jodtabell

En ny jodtabell er lansert. Den nye jodtabellen er utvidet og omfatter 438 matvarer fordelt på alle matvaregruppene i Matvaretabellen.

Glass med melk

Melk er en god kilde til jod. Det er jod i melk fordi kraftfôret til kua er beriket med jod, som så skilles ut i melken. Foto: iStockphoto

Jod er ikke med i den søkbare Matvaretabellen, fordi det ikke finnes tilgjengelige jodverdier for alle matvarer. Jodtabellen er derfor en spesialtabell til Matvaretabellen, og kan lastes ned i flere formater

 

Den nye jodtabellen har oppdaterte jodverdier for 28 matvarer og nye jodverdier for 327 matvarer. Mange melk- og melkeprodukter har oppdaterte verdier levert av industrien. Nye jodverdier for en del kjøtt- og fiskeprodukter er hentet fra norske analyseprosjekter. Det er også vurdert og lånt jodverdier fra andre lands matvaretabeller.

Jodinnholdet oppgis i 100 gram spiselig del av enkelte matvarer.

Jodtabellen inneholder:

Endrede jodverdier fordelt på matvaregrupper:

  • Melk og melkeprodukter (17)
  • Fjørfe og kjøtt (2)
  • Fisk og skalldyr (4)
  • Poteter, grønnsaker, frukt og bær (5)

Nye jodverdier fordelt på matvaregrupper:

  • Melk og melkeprodukter (45)
  • Fjørfe og kjøtt (59)
  • Fisk og skalldyr (31)
  • Korn- og bakevarer, frø og nøtter (41)
  • Poteter, grønnsaker, frukt og bær (59)
  • Sukker og søte produkter (15)
  • Margarin, smør, matolje (7)
  • Drikke (51)
  • Diverse retter, produkter og ingredienser (15)
  • Spedbarnsmat (4)

Les mer om Jod

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00