Mineraler

Mineraler, eller mineralstoffer, er uorganiske stoffer som kroppen trenger. Eksempler er kalium, kalsium og fosfat som kroppen trenger tilførsel av i relativt store mengder. Mineralstoffer som jern, selen og sink kalles ofte sporstoffer fordi de trengs i meget små mengder (spormengder).

Brokkoli

Brokkoli og andre grønne grønnsaker er rike på kalsium. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer

Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium er de mineralstoffene som forekommer i størst mengde i kroppen. Deretter følger jern, men i relativt mye mindre mengde. Kalsium utgjør omtrent halvparten og fosfor omtrent en fjerdedel av den totale mengden mineralstoffer i kroppen.

Må inn med maten

Mineralene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. De har forskjellige funksjoner. Kalsium, magnesium, fosfor og svovel er viktige komponenter i beinvevet og i andre støttevev. I tillegg er kalsium og magnesium nødvendig for nervecellenes normale funksjon. Fosfor inngår i en rekke organiske forbindelser som fosfolipider, en viktig bestanddel i cellemembranens struktur. Jern er det oksygenbærende stoffet i de røde blodlegemene. Natrium, kalium og klor betegnes både som mineralstoffer og elektrolytter. De har sin viktigste funksjon som ioner i regulering av kroppsvæskene.

Ikke få i deg for mye

Det er angitt anbefalt inntak av en rekke mineralstoffer. For en del mineralstoffer kan høye inntak føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor angitt øvre grenser for inntak for en del mineralstoffer.

Vitaminer og mineraler – ikke for lite, ikke for mye

Sjekk Matvaretabellen

Hvilke mineraler og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker kan du finne i Matvaretabellen

Gjennomsnittskostens innhold av mineraler og hvilke matvaregrupper som er de største kildene for ulike mineraler kan du finne i rapporten Utvikingen i norsk kosthold.