Svømming for store og små

Svømming og bading er velegnede aktiviteter som barn og voksne kan drive sammen. Med litt veiledning går ferden mot svømming lettere.

Liten, blid gutt i basseng.

 Foto: iStockphoto

Norge er et land med mye kystlinje og mange badevann, men i følge Norges Svømmeforbund kan halvparten av landets 5-klassinger ikke svømme 200 meter.

Tips for å lære barn å svømme

Sørg for at barnet lærer å svømme i skolen eller gjennom svømmeundervisning på fritiden.

Det viktigste for barn som skal lære å svømme er at de blir venn med vannet og fortrolige med å få vann i ansiktet. Dette kan man øve på i badekaret eller dusjen hjemme med å kaste vann i ansiktet og blåse bobler sammen. Eller ved å leke sammen i vannkanten og i fjæra.

Det neste steget på veien til å svømme er at barna lærer å flyte i vannet. Om en voksen holder hender eller et brett under ryggen i begynnelsen går det lettere. Poenget er å holde hodet lavt og hoftene opp.

Når flytingen i vann går greit, er det tid for de første svømmetakene. Crawl er den enkleste måten å svømme på for barn som syns det er greit at hodet kommer under vann av og til. La barnet holde i kanten, en voksen eller et brett og øv på små armbevegelser og rette beinspark til beina går av seg selv.