Bør den som har høyt blodkolesterol unngå egg?

 Foto: iStockphoto

For den som høyt blodkolesterol kan det være nyttig å begrense inntaket av egg. Det er imidlertid enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett, samt å bytte ut noe mettet fett med umettet fett. 

Det er vel kjent at høyt kolesterolnivå i blodet kan øke risikoen for hjertesykdom. Det er muligens mindre kjent at kolesterol er et viktig stoff for kroppen og som blant annet inngår i cellemembraner. Derfor lages kolesterol i de fleste av kroppens celler. Kroppen produserer ca 1-2 g kolesterol i døgnet.

Det daglige inntaket av kolesterol fra kosten ligger i gjennomsnitt mellom 250-350 mg.Det er imidlertid store individuelle forskjeller i hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten, mens hos andre har det tilnærmet ingen betydning. Genetiske faktorer avgjør dette.

De viktigste kildene for kolesterol i kosten er egg, kjøtt og innmat samt meieriprodukter. De viktigste kildene til mettet fett i kosten er fete meieri- og kjøttprodukter, smør, kaker, snacks og kjeks. De viktigste kildene til umettet fett i kosten er  planteoljer, myke margariner, majonesprodukter nøtter, mandler, oliven, avokado, korn, frø, tran og fet fisk.

En omlegging av kostholdet kan gi en 5-30 prosent senking av kolesterolnivået i løpet av noen uker.

De anbefaler blant annet at man begrenser inntaket av egg til to i uken og inntaket av lever og innmat til en gang i måneden. Lipidklinikkens råd for et hjertevennlig kosthold finner du her

For å oppsummere: Et godt kosthold kan minske risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Matens kolesterol bidrar lite til den samlede kolesterolmengden i kroppen og har derfor relativt liten betydning for kolesterolnivået i blodet for mange. En reduksjon av inntaket av mettede fettsyrer og økning av umettede fettsyrer på bekosning av mettede har mye større betydning for kolesterolnivået i blodet enn hva inntaket av kolesterol fra maten har.

Relaterte spørsmål og svar