De største saltkildene

Kjøttprodukter og brød- og kornvarer er blant matvarer med mye salt.

Tacoskjell med kjøttdeig og grønnsaker

 Foto: www.colourbox.com

​Industribearbeidede matvarer bidrar med 70-80 prosent av saltinntaket i gjennomsnittskosten. Fra rene råvarer får vi ca. 10 prosent. Salt som vi tilsetter i matlagning og ved bordet bidrar med 10-15 prosent. Det kan dessuten være store forskjeller fra person til person i hvor mye salt man strør på maten.

Matvaregrupper med mye salt

De matvaregruppene som bidrar med mest salt, er bearbeidede kjøttprodukter og brød- og kornvarer. Andre kilder til salt er spisefett, fiskeprodukter, ost og enkelte typer kjøttpålegg, samt varer som kaker, snacks og sjokolade. Spekemat har et svært høyt saltinnhold. Blandingskrydder som for eksempel tacokrydder kan inneholde opp til 20 prosent salt.

Det kan være stor variasjon i saltinnhold innen samme matvaregruppe, så det lønner seg å lese varedeklarasjonen for å finne variantene med mindre salt. Lager du mat fra bunnen av, har du større kontroll over saltinnholdet.

Salt i kantinemat

Danske undersøkelser fra 2010 har vist at kantinemåltider og gatekjøkkenmat kan ha meget høyt saltinnhold. I 180 kantinemåltid var det i gjennomsnitt 3,4 g salt per måltid. Ulike typer gatekjøkkenmaten inneholdt i gjennomsnitt mellom 2 og 11 g salt per porsjon. Noen pizzatyper hadde så mye som 11-14 g salt per porsjon.