Hvordan spise mindre salt?

Mye av saltet vi får i oss er skjult i maten vi kjøper. Samtidig er det en utfordring for forbrukere å finne ut hvor mye salt matvarene inneholder.

Løk, hvitløk, sitron chili pepper og krydderurter

 Foto: Lisa Westagaard/Tinagent

Mange vet at det er uheldig å spise mye salt, men få tar hensyn til dette når de handler mat. Her er flere grep vi kan gjøre for å redusere mengden salt vi får i oss:​

Når vi handler

Det meste av saltet vi får i oss, kommer fra ferdigmat. Det lønner seg derfor å velge rene råvarer eller bearbeidede matvarer med mindre salt. Se etter saltinnhold på næringsdeklarasjonen.

Les mer om merking av saltinnhold

Les mer om næringsdeklarasjon og næringsinnhold i matvarer

Egen forbrukerpåvirkning

Finner du ikke et alternativ med mindre salt når du handler i butikken, kantinen eller på gatekjøkkenet? Spør etter produkter med mindre salt! Som forbruker har du makt til å påvirke produsentene. Dette gjør du også når du velger bort mat med mye salt eller matvarer uten tilstrekkelig informasjon om saltinnhold.

Hjemme

Prøv å begrense bruken av salt i matlaging og på maten. Her er noen små grep du kan gjøre for å redusere saltet uten at det går på bekostning av god smak:

  • Istedenfor salt kan man bruke sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico.
  • Maten kan også smaksettes med friske urter eller urtekrydder som oregano, basilikum og persille. Løk, hvitløk, chili og grønnsaker med sterk egensmak (for eksempel paprika, tomat) er også med på å fremheve smak på andre råvarer.

Mange aktører i matvarebransjen har jobbet systematisk over tid med reduksjon av saltinnholdet i sine produkter. Disse erfaringene er viktige i det videre arbeidet med å redusere salt i matvarer.

Smaken kan endres

​Hva som oppleves som «salt nok» smak kan endres. Ved gradvis å redusere saltinntaket kan du etter hvert oppleve mindre behov for salt smak i maten du spiser.

Mye smak har med vane å gjøre, og hva vi synes smaker godt kan påvirkes og læres. Hvordan vi opplever smak kommer an på matens såkalte sensoriske egenskaper; lukt, utseende, konsistens, lyd og noen ganger smerte og irritasjon dersom maten er sterk. Også andre faktorer som alder og kjønn, tidligere erfaringer og forventninger vi har til maten påvirker smaksopplevelsen vår.

Nøkkelhullet

Produkter som har oppfyller ett eller flere av disse kravene: mindre fett, mettet fett, sukker og salt samt mer kostfiber. De utgjør et sunnere alternativ sammenlignet med produkter av samme type.

I ny nøkkelhullsforskrift som trådte i kraft i begynnelsen av 2015 er kriteriet for maksimalt saltinnhold strammet inn, og det er innført saltkrav i alle relevante matvaregrupper.