Merking av saltinnhold

Hva matvaren inneholder av salt finner du i næringsdeklarasjonen på de aller fleste ferdigpakkede matvarer. Mengden er angitt per 100 g. 

Pose med salt

 Foto: www.colourbox.com

Begrepet salt i næringsdeklarasjonen angir det totale natriuminnholdet i matvaren. Natrium kan komme fra selve råvaren, fra tilsetningsstoffer og fra salt som er tilsatt.

Matvarer merket med Nøkkelhullet har mindre salt enn andre matvarer innenfor sin kategori. Nøkkelhullet kan gjøre handlingen enklere for deg som forbruker. I revidert nøkkelhullsforskrift som må følges fra og med september 2016, er kravene til maksimalt saltinnholdet strammet inn og det er innført krav til maksimalt saltinnhold i matvaregrupper som ikke har hatt krav tidligere.

Mange matvareprodusenter har inngått en avtale med helsemyndighetene om å redusere saltinnholdet i matvaregrupper som vi spiser mye av. Dette skal bidra til 15 % reduksjon i vårt saltinntak innen 2018.

Sjekk saltinnholdet i maten på Matvaretabellen.no

I Matvaretabellen finner du energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene i Norge. Søk i tabellen og finn saltinnholdet i matvarer. Matvarene ligger alfabetisk i tabellen, men kan også sorteres etter næringsstoff, for eksempel salt. Gå til Matvaretabellen