Nyttårsforsett: Spis sunnere

Mange velger seg nyttårsforsetter knyttet til kosthold og helse. Noen vil ned i vekt, andre vil spise mer frukt og grønnsaker eller mindre sukker. Her finner du noen gode råd på veien.

Dagsforslag for inntak av frukt og grønnsaker.

 Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer

1. Veien til varig trivselsvekt

Mange ønsker å gå ned i vekt etter jul og nyttår. Den sikreste veien mot trivselsvekta er en gradvis endring av livsstilen mot et matinntak som gir mindre energi (kalorier) enn det man forbruker. Det kan oppnås ved å velge sunnere matvarer og  øke den fysiske aktiviteten eller aller helst begge deler. Forsøk å spise regelmessige måltider, og spis heller flere små måltider enn få store.

2. Velg  nøkkelhullsmerkede matvarer

Nøkkelhullsmerkede matvarer er matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker enn tilsvarende matvarer i samme matvaregruppe. Les mer om Nøkkelhullet - nøkkelhullsmerkede matvarer

3. Spis mer frukt og grønnsaker

Høyt inntak av frukt og grønnsaker har en rekke helsemessig positive virkninger. Frukt og grønnsaker kan gjerne kalles naturens egen ”fast food”. Bruk frukt og grønsaker som mellommåltid i stedet for kaker og snacks.

4. Kutt  ned på sukkerinntaket

Brus, saft, kjeks og søtsaker er eksempler på varer vi med fordel kan ha i oss mindre av. Sukker finnes naturlig i mange frukt og grønnsaker. Dette trenger du ikke å unngå. Kikker du på lista over ingredienser i en matvare er de alltid satt opp i fallende rekkefølge. Hvis sukker kommer som en av de første vet du at varen inneholder mye sukker.

5. Kutt  ned på fettinntaket

Et sunt kosthold inneholder fett. Derfor bør det ikke være et mål å unngå fett totalt.

Det er ikke bare mengden fett vi spiser som har betydning. Det er også stor forskjell på de ulike typene fett.

Mettet fett er hovedsakelig fett fra animalske produkter (fra dyreriket). Kostens innhold av mettede fettsyrer er mye høyere enn anbefalt. For å redusere inntaket av mettede fettsyrer er det viktig å minske inntaket av smør, samt å bytte fra fete til magre varianter av meieri- og kjøttvarer. Enumettet og flerumettet fett som kommer fra planter og fisk er det sunne fettet vi kan spise mer av.

6. Spis mer fisk

Både hvit fisk (f.eks. torsk, sei, hyse) og fet fisk (f.eks. laks, ørret, makrell) er gode kilder til proteiner, vitaminer og mineraler. Fet fisk inneholder i tillegg omega-3-fettsyrer som forebygger hjerte- og karsykdommer. Spis gjerne fisk flere ganger i uka.

7. Kutt ned på saltinntaket

Det er en god ide å kutte ned på forbruket av salt. Høyt saltinntak er assosiert med høyt blodtrykk som er en viktig risikofaktor for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer.

Over halvparten av saltet nordmenn spiser kommer fra industribearbeidede matvarer. Å lage maten selv med ferske råvarer gir deg best kontroll over saltinnholdet.

Salt blir tilsatt i en rekke produkter der du kanskje ikke forventer å finne salt. Eksempler er frokostblandinger, brød, kjeks, hermetiske grønnsaker, sauser og supper.

8. Vann er den beste tørstedrikk

Rent vann er den beste tørstedrikk, og det norske springvannet er som regel av så god kvalitet at det ikke er nødvendig å kjøpe dyrt vann på flaske.

Drikk gjerne et glass vann før hvert måltid. Vann er også det beste å drikke når du er fysisk aktiv.