Slik spiser du fem om dagen
Fem om dagen er fortsatt en god leveregel. Men hva er en porsjon og hvordan får man i seg denne sunne mengden grønnsaker, frukt og bær?
Å få i seg fem om dagen, trenger ikke være så vanskelig. Spiser du grønnsaker og frukt til alle dagens måltider, er du langt på vei. Suppler gjerne med grønnsaker, eventuelt frukt som mellommåltid.
Her er to eksempler som hver gir omtrent 500 gram grønnsaker og frukt:
- Slangagurk og paprika til brødskivene til frokost
- En tomat og en halv appelsin til lunsjen
- Kokte grønnsaker til middag, for eksempel gulrot, brokkoli og blomkål
- En skål med frukt som mellommåltid
eller
- Blåbær til frokostblandingen (plukk selv og frys ned)
- Salat til lunsj ved siden av brødmat
- Wok med forskjellige grønnsaker til middagen, for eksempel; kålrot, gulrot, brokkoli, løk, squash og paprika
- Et eple som mellommåltid
Tips
- Miksede grønnsaker i gryter og supper er en lettvint måte å øke inntaket på
- Forsøk viser at frukt- og grønnsaksinntaket dobles dersom man serverer dem kuttet opp i biter
- Frukt og grønnsaker inneholder mye vitamin C. Vitamin C fører til at jerninnholdet i kornprodukter lettere tas opp i kroppen. En ekstra grunn til å bruke frukt og grønnsaker til brødmåltidene!
- Juice (ca 1 dl) kan kun telle som 1 om dagen
- Å drikke smoothie kan som avveksling være en måte å få i seg frukt og grønt på