Stort helsepotensial i mat på farten

Over en halv million nordmenn handler pølser, hamburger og lignende på farten minst en gang i måneden. Nå blir også serveringsbransjen med i samarbeidet for sunn mat mellom næringslivet og myndighetene.

 Foto: Colourbox.com

Nye tall fra Norske Spisefakta 2018 viser at om lag 216 000 personer handler pølser på farten minst hver andre uke, og snaut 130 000 handler bagetter, sandwich og matpakker minst en gang i uka.  Over en halv million nordmenn handler pølser, hamburger og liknende på farten minst en gang i måneden. En av fem - eller ca 820 000 personer - handler bagetter, sandwich og matpakker minst en gang i måneden i bensinstasjon og kiosk.

- Alle bør kunne ta sunne mat- og drikkevalg på farten, men de som ofte benytter slike tilbud har et spesielt behov for lett tilgang til sunne, fristende måltider og vann. Dette er også noe vi vet mange forbrukere ønsker seg, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Sunt må være tilgjengelig

God og sunn hverdagskost kan forebygge sykdom, og måltider spist utenfor hjemmet er en del av kostholdet vårt. Bensinstasjon og kiosk har blitt en viktig del av måltidsmarkedet, og for mange med mobile arbeidsplasser, som blant annet yrkessjåfører og håndverkere er disse stedene i praksis jobbkantine. Ferdig tilberedte måltider kan inneholde mye fett, salt, sukker og energi selv om tilbudet av sunnere varianter er økende.

- Folk er opptatt av sunn mat på bensinstasjoner og kiosker. Så dette er en vinn-vinn situasjon, både for befolkningen som får sunnere mat og bensinstasjoner og kiosker som får mer fornøyde kunder, sier Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

- Det er flott at mange salgssteder tilbyr gode alternativer som grove baguetter/sandwich, salater, fisk/sjømat og frukt og grønt. Det betaler seg i forhold til trivsel, helse og innsats. Vi håper flere markedsfører tilbudene godt, og gjerne tilbyr både vanlige og små porsjoner, sier Granlund.

Serveringsbransjen med i intensjonsavtale fra 07.06.18

Myndigheter, matvarebransje og bransjeorganisasjoner jobber sammen for å øke forbruket av grønnsaker, frukt/bær, grove kornprodukter og fisk og sjømat ((#MerAV) og redusere befolkningens inntak av sukker, salt og mettet fett. Fra før er helsemyndighetene, næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandelen tilsluttet avtalen.

- Det er utrolig positivt at også serveringsbransjen slutter seg formelt til dette samarbeidet, sier Linda Granlund. Vi vet at samarbeid er helt nødvendig for å nå folkehelsemålene, sier Michaelsen.

For å bistå i arbeidet har helsemyndighetene blant annet laget verktøy for å  tilby sunn mat på farten.

Små grep for sunnere valg på farten

Bra mat, rikelig med vann, aktive pauser og hvile når du trenger det, er små grep for å ha det bedre på veien. Her er noen tips:

  • Måltider med mer fullkorn, fisk, grønt, frukt og bær gir deg bra drivstoff. Har du sett at mange utsalgssteder nå tilbyr dette?
  • Grove baguetter/sandwich/wraps med pålegg er lettvint å spise
  • Vann er den beste drikken når du er tørst, bør tilbys til all mat og er enkelt å ha med seg
  • Spør etter sunnere alternativ når du handler mat på farten
  • Vil du selv bestemme når og hva du skal spise; ta med niste som grov brødmat, salat, fiskekaker, frukt/grønt, bær, salat i boks eller annet sunt og godt.
  • Er du trøtt eller sliten når du kjører?  – stopp og gå/løp rundt bilen.
  • Og når du likevel stopper: strekk på beina og gi kroppen et avbrekk fra sittingen. Gå gjerne en kjapp tur i fem minutter. Med nok hvile og søvn er du en bedre sjåfør.