Sunne feiringer i barnehagen 

Det er ofte mange feiringer og markeringer i en barnehage. Her er noen tips - til både foreldre og ansatte - om hvordan man kan feire uten å bruke mye sukker og fett i maten.

Barn som feirer bursdag

 Foto: iStockPhoto

Den søte og fete maten skal ikke være forbudt. Men når den blir servert både hjemme, borte og i barnehagen, ofte flere ganger ukentlig, blir den et problem for mange barn (og voksne).

Kostholdsundersøkelser viser at mange barn får i seg for mye sukker og mettet fett. Barnehagen har mange slags ansvar for barna. Kosthold og helse er ett av dem.

Her er noen alternativer til hvordan feiringer kan gjennomføres uten kaker og saft:

  • Foreldrene har med seg en frukt- eller bærkurv i stedet for sjokoladekake når barnet har bursdag.
  • Det kan være en god investering for barnehagen å kjøpe en blender til å lage smoothies. Smoothie basert på frisk frukt og bær og eventuelt naturell yoghurt er et fargerikt og morsomt alternativ ved spesielle anledninger. Les mer om smoothies.
  • La bursdagsbarnet få være med og bake rundstykker i barnehagen. Foreldrene kan ta med et par typer pålegg, og så feires dagen med ”Smøre-selv-fest” og ferske rundstykker.
  • La bursdagsbarnet bestemme menyen på dagen sin. Barnehagen kan for eksempel la barnet få velge mellom tre forskjellige menyer.
  • Velg ut et knippe markeringer og arrangementer i løpet av barnehageåret hvor dere ønsker å skeie ut med kake eller søt drikke.

Opplysninsgkontoret for frukt og grønt har mange tips og oppskrifter på sine nettsider. Les mer på Frukt.no - Fruktfest.