Fiskekaker og fiskepinner er sunn mat

Det er mange viktige næringsstoffer å hente i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

Noen av fiskekakene som ble analysert overrasket forskerne. De inneholdt mer vitamin D enn forventet. Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

– Du må ikke spise filet eller ren fisk for å få i deg viktige næringsstoffer. Det finnes også mye næringsstoffer i prosesserte fiskeprodukter.

Det sier Synnøve Næss, stipendiat ved Havforskningsinstituttet (HI). Hun er en av forskerne bak en ny artikkel som har undersøkt næringsinnholdet i 35 prosesserte fiskeprodukter i samarbeid med Mattilsynet.

Ikke minst for de minste og foreldrene kan dette være godt å vite.

– Mange barn er jo spesielt glad i fiskepinner og fiskekaker, sier Næss.

Fiskekakene overrasket forskeren

Forskerne gjorde noen litt uventede funn i noen at produktene.

– Jeg er overrasket over hvor mye vitamin D vi fant i noen av fiskekakene, sier Inger Aakre, en annen av forskerne bak studien.

– Så du kan få i deg noe vitamin D hvis du velger fiskekaker til middag. Du får ikke dekket dagsbehovet, men det bidrar bra, legger hun til.

Når det gjelder marint omega-3, er makrell i tomat den beste kilden, men de magre fiskeproduktene inneholdt også en del av de marine fettsyrene.

– Å spise en porsjon med fiskekaker eller fiskegrateng bidrar faktisk med dagsbehovet til omega-3, sier Aakre.

Fiskekaker og fiskepinner inneholdt mest jod.

– Konklusjonen er klar: Du kan spise prosesserte fiskeprodukter med god samvittighet, sier forskeren.

Mer fisk enn i 2015

Forskerne så likevel store forskjeller i næringsinnhold mellom produkter i samme kategori. Derfor kan det være lurt å ta en ekstra kikk på pakken og se hva produktene inneholder.

– Det er bedre å velge de produktene med mest fisk. Velg heller et produkt med 60 prosent fisk enn et med 30 prosent fisk, sier Næss.

Fiskeproduktene i studien ble analysert både i 2015, 2017 og 2018.

– Vi så en økning i mengden fisk i noen produkter fra 2015 til 2018, sier Næss.

Siden det hele tiden utvikles nye fiskeprodukter, er det viktig å følge opp med videre analyser av næringsinnholdet, mener hun.

– Vi ser jo at det kan være stor variasjon i næringsstoffer mellom ulike produkter i dag, så da er det viktig å også følge med på de nye produktene som kommer, sier stipendiaten


Referanse
Aakre, Inger, Synnøve Næss, Marian Kjellevold, Maria Wik Markhus, Anita Røyneberg Alvheim, Jorån Østerholt Dalane, Ellen Kielland, and Lisbeth Dahl. "New data on nutrient composition in large selection of commercially available seafood products and its impact on micronutrient intake." Food & nutrition research 63 (2019).