Hvor finner jeg informasjon om innhold av vitamin K i mat?
Vitamin K er fettløselig og derfor øker opptaket av vitamin K ved samtidig fettinntak (inntil moderate mengder). Naturlig K-vitaminmangel forekommer sjeldent da noe vitamin K2 kan dannes av tarmbakterier hos mennesker. Mangel kan forekomme ved nedsatt fordøyelse eller andre forstyrrelser i tarmen, f. eks nedsatt fettopptak.
Vitamin K er nødvendig for koagulering (levring) av blodet i kroppen. I tillegg er vitaminet en viktig del av kalsiumbindende proteiner og er viktig for dannelse av beinmasse, i nært samarbeid med vitamin D. Personer som behandles med blodfortynnende middel bør ha et stabilt inntak av vitamin K.
Vitamin K i matvarer
Gode kilder til vitamin K1 er grønne bladgrønnsaker som brokkoli, spinat og andre grønne bladgrønnsaker, produkter av planteoljer (spesielt raps-, soya- og olivenolje). Det er høyt innhold i noen alger (2).
Vitamin K1 er relativt stabilt ved varmebehandling, men ømfintlig for lys. Derfor bør oljer oppbevares mørkt og helst kaldt (for å hindre harskning av fettet). Det er større konsentrasjon av stoffet i tørkede matvarer, men dette endres ved utvanning.
Datakilder til vitamin K
Vitamin K er foreløpig ikke inkludert i Matvaretabellen.
De siste årene har vitamin K blitt analysert i analyseprosjekter tilknyttet Matvaretabellen. Se resultatene fra analyserapportene.
Vitamin K (K1 og/eller K2) er oppgitt i enkelte utenlandske matvaretabeller. Det anbefales å lese bakgrunnsteksten til matvaretabellene for å få informasjon om hvilken form av næringsstoffet som vises og hvor tallene kommer fra (referanse/kilde), f.eks analyseverdi, beregnet verdi, vurdert fra liknende matvare eller lånt fra annen matvaretabell, for å vurdere kvaliteten på datagrunnlaget. Det er viktig å vurdere om matvaren man søker data for er sammenliknbar med utenlandske produkter.
Eksempler på matvaretabeller som har verdier for en eller flere former av vitamin K:
Referanser
- Nordic Nutrition Recommendations (2012). Integrating nutrition and physical activity. Nord 201:002. Nordic Council of Ministers, København, 2012.
- Becker W, Staffas A, Abbasi H. (1998). K-vitamin livsmedel. Resultat från Livsmedelsverkets analyser 1996-97 samt litteraturdata. SLV-Rapport 4/98