Karbohydrater

Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan karbohydrater svare for over 80 prosent av energitilførselen, mens denne andelen ofte er 50 prosent eller lavere i rike industriland.

Kornblanding, brødskive og knekkebrød.

Brød og andre kornvarer er den største kilden til kostfiber i norsk gjennomsnittskost. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer

Karbohydrater omfatter blant annet naturlig og tilsatt sukker, stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og bidrar med energi.

I norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent), hvorav tilsatt sukker bidrar med 13 energiprosent. Inntaket av karbohydrater bør ligge på mellom 45-60 energiprosent, og inntaket av tilsatt sukker bør minske til under 10 energiprosent.

Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyet i tynntarmen og de bidrar med lite energi. Kostfiber er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

De fleste bør spise mer

Inntaket av kostfiber er hos de fleste vesentlig lavere enn anbefalt.

Gjennomsnittlig daglig inntak av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød. Se etter Nøkkelhullet og Brødskala’n når du handler brød og kornvarer.

Mer om merking av mat.

Fiberkilder

De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er:

  • brød og andre kornvarer (50 %)
  • frukt og bær (19 %)
  • grønnsaker (15 %)
  • poteter (9 %)

Eksempel på hva slags matvarer som til sammen gir ca. 30 g kostfiber

MatvareGram kostfiber
5 skiver grovt brød med 100 % sammalt mel (200 g)17
1 porsjon havregryn4,2
3 poteter4,2
1 gulrot2
1 porsjon brokkoli2,7
1 eple2,5
TotaltCa. 30 gram