Nyheter

«Stange kyllingkraft» fra Stange gårdsprodukt AS, trekkes fra markedet

«Stange kyllingkraft» fra Stange gårdsprodukt AS, trekkes fra markedet.

04.10.2019 Rema 1000 trekker tilbake produktet «Stange kyllingkraft, kraft av landkylling 1l, fryst vare i hvite plastspann, av merket Stange gårdsprodukter. Dette gjelder alle batcher og datoer. Årsaken er at selleri ikke er uthevet som et allergen.

Tema: Tilbaketrekkinger


Høyt gluteninntak ved 18 måneders alder er forbundet med økt risiko for cøliaki

Liten jente med rosa jakke som spiser en bagel

30.09.2019 Barn som har et høyt gluteninntak ved 18 måneders alder har større risiko for cøliaki sammenlignet med barn som har et lavt inntak av gluten. Dette viser resultater i en stor studie fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen der 67 000 barn deltok.

Tema: Allergikere


Lav forekomst av resistente bakterier i landbruket og i norsk mat

Kyr på beite

19.09.2019 Bruken av antibiotika i norske husdyrhold fortsetter å synke, og det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr i Norge.

Tema: Tilsynsresultater


Lave nivåer av plantevernmiddelrester i matvarer

11.09.2019 Mattilsynets overvåking i 2018, viser at innholdet av plantevernmiddelrester i mat er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Sjekka import-sjømat for uønskte stoff

12.08.2019 I 122 stikkprøver av importert sjømat fann havforskarane eit par overskridingar av EU sine grenseverdiar.

Tema: Tilsynsresultater


Derfor spiser vi mye kjøtt

06.08.2019 Vi lever i en del av verden hvor vi i stor grad står fritt til å velge maten vi spiser. Faktum er at vi spiser veldig mye kjøtt. Nå har forskere i NIBIO undersøkt hvilke faktorer som påvirker matvalgene våre.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Kjøttstykker

07.08.2019 Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2018, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Tema: Tilsynsresultater


Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir

27.06.2019 Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.

Tema: Tilsynsresultater


Glutenfrie produkter i Norden holder stort sett hva de lover

Kjeks merket med

26.06.2019 Mattilsynet har sammen med Fødevarestyrelsen i Danmark, Livsmedelsverket i Finland og Livsmedelsverket i Sverige undersøkt 154 glutenfrie produkter i de fire landene. To prøver hadde gluteninnhold over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi

Ulike typer sushi og soyasaus.

23.12.2020 Veterinærinstituttet har laga ein kalkulator der ein kan berekne kor stor mengde Listeria det er i råvarer og ferdig sushi. Utgangspunktet er lagringsforholda på kvart trinn frå slakting til ferdig sushi. Den gjev også svar på om det er så mykje Listeria i sushien at risikoen for listeriose aukar hjå gravide og foster.

Tema: Smittestoffer