Nyheter

Lavt nivå av radioaktivitet i beitevekster

Mange typer som i en mix

18.11.2019 Veterinærinstituttet har funnet lave nivåer av det radioaktive stoffet cesium-137 fra Tsjernobyl i beitevekster som smylegress, blåbærlyng, steinsopp og blek piggsopp, som er vekster som beitedyr gjerne spiser. Prøvene ble samlet inn fra ulike deler av landet høsten 2018 som en pilotstudie.

Tema: Miljøgifter


Brødprodusenter har rettet merkingen

ulike typer brovbrød

13.11.2019 Mattilsynet sjekket i 2018 merkingen på 209 forskjellige brød og brødvarer. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Bransjen satt i gang flere tiltak og en oppfølgingsundersøkelse viser at nesten alle merkefeilene nå er rettet.

Tema: Tilsynsresultater


Coop Kakemenn 250g, 4 pk, fra Goman Trondheim, trekkes tilbake fra markedet

05.11.2019 Goman Trondheim trekker tilbake alle batcher av produktet «COOP Kakemenn 250 g 4pk», med varenummer 7025165000873. Årsaken er manglende allergenmerking. Det mangler angivelse av hvetemel og egg i ingredienslisten.

Tema: Tilbaketrekkinger


«Stange kyllingkraft» fra Stange gårdsprodukt AS, trekkes fra markedet

«Stange kyllingkraft» fra Stange gårdsprodukt AS, trekkes fra markedet.

04.10.2019 Rema 1000 trekker tilbake produktet «Stange kyllingkraft, kraft av landkylling 1l, fryst vare i hvite plastspann, av merket Stange gårdsprodukter. Dette gjelder alle batcher og datoer. Årsaken er at selleri ikke er uthevet som et allergen.

Tema: Tilbaketrekkinger


Høyt gluteninntak ved 18 måneders alder er forbundet med økt risiko for cøliaki

Liten jente med rosa jakke som spiser en bagel

30.09.2019 Barn som har et høyt gluteninntak ved 18 måneders alder har større risiko for cøliaki sammenlignet med barn som har et lavt inntak av gluten. Dette viser resultater i en stor studie fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen der 67 000 barn deltok.

Tema: Allergikere


Lav forekomst av resistente bakterier i landbruket og i norsk mat

Kyr på beite

19.09.2019 Bruken av antibiotika i norske husdyrhold fortsetter å synke, og det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr i Norge.

Tema: Tilsynsresultater


Lave nivåer av plantevernmiddelrester i matvarer

11.09.2019 Mattilsynets overvåking i 2018, viser at innholdet av plantevernmiddelrester i mat er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Sjekka import-sjømat for uønskte stoff

12.08.2019 I 122 stikkprøver av importert sjømat fann havforskarane eit par overskridingar av EU sine grenseverdiar.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Kjøttstykker

07.08.2019 Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2018, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Tema: Tilsynsresultater


Derfor spiser vi mye kjøtt

06.08.2019 Vi lever i en del av verden hvor vi i stor grad står fritt til å velge maten vi spiser. Faktum er at vi spiser veldig mye kjøtt. Nå har forskere i NIBIO undersøkt hvilke faktorer som påvirker matvalgene våre.

Tema: Fjørfe og kjøtt