Nyheter
Lite plantevernmiddelrester i matvarer
27.06.2018
Mattilsynets overvåking av plantevernmiddelrester i matvarer i 2017 viser at nivået av plantevernmiddelrester generelt er svært lavt. Ingen av de norske produktene hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.
Tema: Tilsynsresultater
Dioksiner og PCB-nivå i norske egg og norsk melk er godt under grenseverdiene
27.06.2018
Mattilsynet har undersøkt om norskproduserte egg og norsk kumelk inneholder helseskadelige mengder av dioksin og dioksinlignende PCB. Svaret er at både egg og melk inneholder svært lite av disse miljøgiftene.
Tema: Tilsynsresultater
Lave funn av muggsoppgifter i fôr, korn og mel
27.06.2018
Det var generelt lave nivåer av muggsoppgifter (mykotoksiner) i korn som ble brukt til mat og fôr i Norge i 2017.
Tema: Tilsynsresultater
Barn løste oppgaver bedre med mer omega-3
22.06.2018
Ettåringene var bedre på å løse oppgaver jo mer av omega-3-fettsyren DHA mor hadde i blodet i graviditeten.
Tema: Barn
Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen
29.05.2018
Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.
Tema: Kjøkkenhygiene
Stadig bedre resultater fra smilefjesordningen
29.05.2018
Etter to fulle runder med smilefjesordningen, og mer enn 15 000 gjennomførte tilsyn, viser tallene at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.
Tema: Kjøkkenhygiene
Ha god hygiene når du håndterer rå kylling
29.05.2018
Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.
Tema: Smittestoffer
Sju av 10 serveringssteder får smilefjes
29.05.2018
Etter tre måneder med smilefjesordningen har Mattilsynet utført over 3 200 tilsyn over hele landet. I gjennomsnitt får sju av ti serveringssteder smilefjessymbolet, mens svært få får surmunn. Resultatene etter første kvartal viser også at ordningen har ført til en solid bedring av hygienestandarden hos de som har hatt besøk av Mattilsynet.
Tema: Kjøkkenhygiene
Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt
23.05.2018
Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.
Tema: Tilsynsresultater
Ny vurdering av lakris til gravide
08.05.2018
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert mulige helseeffekter for foster og langtidseffekter for barnet som følge av gravides inntak av glykyrrhizinsyre fra lakris. En ny risikovurdering ble overlevert Mattilsynet tirsdag 8. mai.
Tema: Sukker og søte produkter