Nyheter
Mattilsynet har analysert brød, knekkebrød og frokostblandinger
19.12.2017
Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, akrylamid og muggsoppgifter i utvalgte brød, knekkebrød og frokostblandinger. Analysene viste at produktene inneholdt minimalt med uønskede stoffer.
Tema: Kornvarer
Kan mat påvirke ungdommers konsentrasjonsevne?
15.12.2017
Et spiseforsøk med feit fisk tre ganger i uken skulle finne ut om mat påvirker ungdomsskoleelevers konsentrasjonsevne. Å få ungdommene til å spise lunsjen var imidlertid ikke så lett.
Tema: Fisk og skalldyr
Vannverkene produserer trygt drikkevann
22.02.2018
De aller fleste vannverk i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har god kontroll med egne drikkevannbasseng. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn.
Tema: Tilsynsresultater
Små, billige grep i kantina førte til sunnere matvalg
01.12.2017
Er du klar over at du har tatt over 200 matvalg i dag? Høres det slitsomt ut? Du har bestemt alt fra hva du skal spise, til når og hvor mye. Mange av valgene tar du ubevisst og automatisk. Det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen din.
Tema: Kostråd
Fortsatt feil å finne i merkingen av melk og melkeprodukter
22.02.2018
I årets merkesjekk har Mattilsynet undersøkt 74 utvalgte melk- og melkeprodukter fra 23 virksomheter. Selv om de fleste merkefeilene er mindre vesentlige, viser funnene at virksomhetene fortsatt har et stykke å gå for å følge kravene til merking.
Tema: Melk og melkeprodukter
Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt og innmat, melk, egg og honning
22.02.2018
Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2015, viser ingen alvorlige funn i animalske produkter. De fleste funnene er tolket som naturlige og tyder ikke på ulovlig medisinbruk.
Tema: Tilsynsresultater
EFSA opprettholder helsebekymring om furan i mat
15.02.2018
Eksponering for furan og metylfuran i mat kan på lang sikt føre til leverskade. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en vitenskapelig uttalelse.
Stor variasjon i innholdet av miljøgifter i marine oljer
22.02.2018
En undersøkelse av miljøgifter i ti ulike marine oljer beregnet for humant konsum viser at det er store forskjeller i nivåene i de undersøkte oljene. Én torskeleverolje og én havmusleverolje var over grenseverdi.
Tema: Tilsynsresultater
Mindre antibiotika-resistens i mat og dyr i 2016
22.02.2018
Bruken av antibiotika til dyr og mengden resistente bakterier i mat i Norge er redusert i 2016. Det viser årets NORM-VET rapport, utarbeidet av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. Rapporten som tar for seg bruken av antibiotika i landbruket og bekrefter at det fremdeles er en unikt god status i Norge.
Tema: Smittestoffer
Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet i 2016
06.09.2017
Mattilsynet avdekket i 2016 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Det ble ikke gjort funn av ulovlig genmodifisering i fôr- eller såvarer.
Tema: Genmodifisert mat (GMO)