Tilsynsresultater

Funn av plantevernmiddelrester i næringsmidler er stabilt og lavt

17.06.2021 Innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Det viser Mattilsynets overvåkning av plantevernmiddelrester i næringsmidler i 2020. Restinnhold over grenseverdiene ble kun funnet i 2.4 prosent av prøvene. Norske produkter inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land.

Tema: Tilsynssaker


Ingen funn av Salmonella i tørkede produkter

Blanding av nøtter og tørket frukt i to små serveringsboller av tre

08.06.2021 Det ble ikke funnet Salmonella i prøver av krydder, tørket bær, frukt- og nøtteblandinger, melkepulver og morsmelkerstatninger tatt ut i det norske markedet i 2020, viser Mattilsynets kontroll.

Tema: Tilsynsresultater


Husk god kjøkkenhygiene når du behandler svinekjøtt

Svinekjøtt, svinekjøttdeig, kokt skinke

29.04.2021 Svinekjøtt og kjøttdeig av svin kan inneholde bakterien Yersinia enterocolitica, som kan forårsake mage-tarminfeksjon, yersiniose, hos mennesker. Det er derfor viktig å være nøye med kjøkkenhygienen når du tilbereder produkter fra svin.

Tema: Tilsynsresultater


Like mykje fiber og mineral i glutenfrie produkt

Gluten free skrevet i mel, med diverse kornprodukter rundt

09.04.2021 Glutenfrie produkt inneheld like mykje fiber og viktige mineral som tilsvarande produkt med gluten. Det viser eit nordisk samarbeidsprosjekt som Mattilsynet har delteke i.

Tema: Tilsynsresultater


Ni av 13 produkter til små barn hadde feil i merkingen

25.03.2021 Mattilsynet har undersøkt merkingen av 13 produkter innen kategoriene snacks, tørket frukt og kjeks, som er spesielt rettet mot barn under tre år og som ikke er regulert i forskrift om barnemat. Ni av produktene hadde mindre feil i måten de var merket på. Ingen feil var av en slik art at de har kunnet medføre helsefare.

Tema: Tilsynsresultater


Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 2020

Sau som beiter på fjellet

15.12.2020 Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.

Tema: Tilsynsresultater


God hygienisk kvalitet på salat og krydderurter

Ulike typer salat.

09.12.2020 Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram.

Tema: Tilsynsresultater


Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet

04.12.2020 Mattilsynet fant i 2019 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Svært få økologiske produkter og barnemat og allergi- og vegetarprodukter inneholdt sporforurensninger med GMO, mens et stort antall sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler inneholdt slik forurensning.

Tema: Genmodifisert mat (GMO)


Sjekka skjel for forureining

Forsker som undersøker et blåskjell

20.10.2020 Det er stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå overvakinga i 2019. På oppdrag for Mattilsynet undersøkjer Havforskingsinstituttet kvart år norske skjel for tarmbakteriane E. coli og Salmonella, og for ulike miljøgifter. Formålet er å dokumentere nivået av miljøforureining, og sikre at skjel som blir selt på den norske marknaden er trygge å ete.

Tema: Tilsynssaker


Svært få matvarer i Mattilsynets overvåkningsprogram hadde radioaktivitet over grenseverdiene

Sau som beiter på fjellet

18.09.2020 I 10 av 750 prøver var det overskridelser av grenseverdiene. Ni av prøvene var kjøtt fra sau og en var brunost. Overvåkningsprogrammet følger nivåene i matvarer i områdene som fikk mest nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.

Tema: Tilsynsresultater