Tilsynsresultater

Lave funn av muggsoppgifter i fôr, korn og mel

grønn hveteåker

27.06.2018 Det var generelt lave nivåer av muggsoppgifter (mykotoksiner) i korn som ble brukt til mat og fôr i Norge i 2017.

Tema: Tilsynsresultater


Dioksiner og PCB-nivå i norske egg og norsk melk er godt under grenseverdiene

27.06.2018 Mattilsynet har undersøkt om norskproduserte egg og norsk kumelk inneholder helseskadelige mengder av dioksin og dioksinlignende PCB. Svaret er at både egg og melk inneholder svært lite av disse miljøgiftene.

Tema: Tilsynsresultater


Lite plantevernmiddelrester i matvarer

27.06.2018 Mattilsynets overvåking av plantevernmiddelrester i matvarer i 2017 viser at nivået av plantevernmiddelrester generelt er svært lavt. Ingen av de norske produktene hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

23.05.2018 Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.

Tema: Tilsynsresultater


Matsminke brukt på tunfisk i stort omfang

27.04.2018 Ulovleg bruk av matsminke avdekka i 1 av 5 prøvar av tunfisk tatt av Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Ulike typer kosttilskudd i en skål.

23.04.2018 Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker. Flere av funnene kan være direkte helsefarlige.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Sau som beiter på fjellet

21.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.

Tema: Miljøgifter


Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr


Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Lite tilfredsstillende forhold hos cateringvirksomhetene

22.02.2018 Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum gjennomførte høsten 2017 en tilsynskampanje i cateringvirksomheter. 35 bedrifter fikk besøk. Seks var bra, en ble stengt. Resten fikk større eller mindre pålegg om utbedringer.

Tema: Kjøkkenhygiene