Tilsynsresultater

2007: Risikovurdering av drikke med sukker og søtstoffer

Ulike typer saftflasker

09.08.2018 For de fleste vil det være gunstig å erstatte sukkerholdig brus/leskedrikk, saft og nektar med vann eller søtet brus/leskedrikk, saft og nektar med søtstoffer. Barn under 3 år bør ikke få drikke med søtstoffer. Det mener Mattilsynet og Helsedirektoratet. Synspunktene støttes av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en ny rapport.

Tema: Drikke


Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet i 2017

Maiskolbe

02.07.2018 Mattilsynet fant i 2017 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fire prøver av importerte matvarer. Resultatene viser at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav.

Tema: Tilsynsresultater


For dårlig hygiene hos take-away leverandører av sushi

Sushibiter med laks, hvitfisk og tunfisk.

29.06.2018 16 av 57 sushi take-away-steder hadde det meste i orden da Mattilsynet kom på uanmeldt tilsyn. Disse stedene hadde god hygiene og tilfredsstillende rutiner. 34 steder fikk pålegg fra Mattilsynet på grunn av dårlig hygiene eller andre regelbrudd. Fem sushi take-away-steder ble stengt på grunn av svært dårlig hygiene.

Tema: Tilsynsresultater


Lite plantevernmiddelrester i matvarer

27.06.2018 Mattilsynets overvåking av plantevernmiddelrester i matvarer i 2017 viser at nivået av plantevernmiddelrester generelt er svært lavt. Ingen av de norske produktene hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Dioksiner og PCB-nivå i norske egg og norsk melk er godt under grenseverdiene

27.06.2018 Mattilsynet har undersøkt om norskproduserte egg og norsk kumelk inneholder helseskadelige mengder av dioksin og dioksinlignende PCB. Svaret er at både egg og melk inneholder svært lite av disse miljøgiftene.

Tema: Tilsynsresultater


Lave funn av muggsoppgifter i fôr, korn og mel

grønn hveteåker

27.06.2018 Det var generelt lave nivåer av muggsoppgifter (mykotoksiner) i korn som ble brukt til mat og fôr i Norge i 2017.

Tema: Tilsynsresultater


Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Stadig bedre resultater fra smilefjesordningen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Etter to fulle runder med smilefjesordningen, og mer enn 15 000 gjennomførte tilsyn, viser tallene at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.

Tema: Kjøkkenhygiene


Sju av 10 serveringssteder får smilefjes

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Etter tre måneder med smilefjesordningen har Mattilsynet utført over 3 200 tilsyn over hele landet. I gjennomsnitt får sju av ti serveringssteder smilefjessymbolet, mens svært få får surmunn. Resultatene etter første kvartal viser også at ordningen har ført til en solid bedring av hygienestandarden hos de som har hatt besøk av Mattilsynet.

Tema: Kjøkkenhygiene


Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

23.05.2018 Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.

Tema: Tilsynsresultater