Tilsynsresultater

"Ikke spiselige" pinjekjerner trolig årsak til smaksforstyrrelser

Pinjekjerner i en haug.

03.01.2013 Mange forbrukere har opplevd ubehagelig metallisk smak etter å ha spist pinjekjerner. Smaksforstyrrelsene skyldes sannsynligvis innblanding av to spesielle arter av pinjekjerner, Pinus armandii og Pinus massoniana, som dyrkes i Kina. Artene regnes ikke som spiselige, men de skal ikke være helsefarlige.

Tema: Tilsynsresultater


Tilskuddsblanding med LGG kan ikke omsettes i Norge

Baby som drikker av tåteflaske.

17.04.2013 På bakgrunn av risikovurderinger foretatt av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) og et føre-var prinsipp, har Mattilsynet valgt å trekke tillatelsen for omsetning av Nutramigen 2 med LGG (probiotika). Dette er en tilskuddsblanding beregnet for sped- og småbarn fra ca. 6 måneders med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Tema: Tilsynsresultater


Årsrapport miljøgifter i fisk og fiskevarer 2008

Fisk som ligger på is

03.01.2013 Forekomsten av dioksiner og dioksinlignende PCB i marine oljer i form av kosttilskudd er lave, og forekomsten i Svolværpostei er under grenseverdien. Forekomsten i makrell fanget i Grenlandsfjorden og området rundt Jomfruland er også lav, mens det er høye dioksinforekomster i ål fanget i samme område.

Tema: Tilsynsresultater


Risikovurdering drikkevann 2009: Liten fare for å bli syk av parasitter via drikkevannet

Vann som helles opp i et glass

03.01.2013 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert risikoen knyttet til å bli infisert eller syk av parasitter gjennom drikkevannet. VKMs konklusjon er at parasitter normalt ikke utgjør noen generell risiko når vannkildene er godt beskyttet mot forurensninger og vannet gitt nødvendig vannbehandling.

Tema: Tilsynsresultater


Årsrapport mykotoksiner i mat 2008: Få funn av for mye muggsoppgifter

03.01.2013 I 2008 ble det påvist to tilfeller av for høyt innhold av mykotoksiner (muggsoppgifter) i matvarer. Det viser Mattilsynets kartleggings- og overvåkingsprogram. Innhold av muggsoppgifter i matvarer bør være så lavt som mulig for å redusere skadelige helseeffekter.

Tema: Tilsynsresultater


Få overskridelser av grenseverdier for plantevernmiddelrester i frukt og grønt i 2008

03.01.2013 I 2008 var det ingen overskridelser av grenseverdier for rester av plantevernmidler i norskproduserte produkter. Nivåene var også lave i importerte varer, med unntak av noen eksotiske grønnsaker fra Thailand og Vietnam. Det viser Mattilsynets stikkprøvekontroll av frukt, grønnsaker og korn.

Tema: Tilsynsresultater


Ingen endring i nivået av akrylamid i mat

03.01.2013 Det er få tegn på at akrylamidnivået i næringsmidler på det norske markedet er på vei ned. Det viser resultater fra det andre av et treårig overvåkingsprogram i regi av EU-kommisjonen.

Tema: Tilsynsresultater


Kontroll med potetkvalitet 2008: Stor forbedring siste 20 år

Små og mellomstore poteter ligger i en haug

03.01.2013 I perioden 1988 – 2008 har antall matpoteter med feil gått ned med 36 prosent ved kvalitetskontroll hos grossist. Antall poteter med feil kontrollert i butikk har gått ned med 50 prosent de siste 20 år. Det viser en rapport fra Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Nasjonal tilsynskampanje sukkermerking 2008: Varierende kvalitet på merking av sukkerinnhold

03.01.2013 Mattilsynet har i perioden april til november i år kontrollert en rekke produkter for merking av sukker. I alt ble 117 produkter fra 48 produsenter kontrollert. – Kontrollene viste mye feil, men vi ser allerede nå at de fleste aktører tar dette på alvor og har begynt å rette opp merkingen av produktene som var uklar eller feilmerket, sier prosjektleder Geir Smolan.

Tema: Tilsynsresultater


Nivået av akrylamid i mat bør fortsatt ned

22.06.2016 Mattilsynet har analysert innhold av akrylamid i potetprodukter på det norske markedet. Resultatene viser at nivået av akrylamid er noe lavere på høsten enn på våren. Generelt bør nivåene av akrylamid i mat reduseres ytterligere.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat